Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο

Παντού στην χώρα, σε κάθε κεντρικό δρόμο, σε κάθε πλατεία οι νέοι διαδηλώνουν με ένα κεντρικό σύνθημα ‘’Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά’’ και αναφέρομαι φυσικά στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας.

Αυτό τον στίχο γράφει ο Ρίτσος στο ποίημα του Ρωμιοσύνη. Γράφτηκε πριν πολλά χρόνια, φαντάζει όμως απόλυτα επίκαιρο σήμερα.

Παντού στην χώρα, σε κάθε κεντρικό δρόμο, σε κάθε πλατεία οι νέοι διαδηλώνουν με ένα κεντρικό σύνθημα ‘’Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά’’ και αναφέρομαι φυσικά στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας.

Να μείνει στα χαρτιά ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει κατώτερο όριο εισαγωγής στα ΑΕΙ, ένα μέτρο που με βάση τα καλύτερα σενάρια  αφήνει εκτός πανεπιστημίου πάνω από το 32% των υποψηφίων των πανελλαδικών. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι μαθητές είναι ένα επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν μία θέση στα φοιτητικά έδρανα.

Επιπρόσθετα, δεκάδες τμήματα θα κλείσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες. Ας αναρωτηθούμε σε αυτό το σημείο αυτή την χώρα θέλουμε; Μία χώρα λιγότερων φοιτητών και πανεπιστημιακών τμημάτων;  

Κι όμως, αυτό δεν είναι το χειρότερο σε αυτό το νομοσχέδιο. Με κλειστές τις σχολές μας, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σώμα της ελληνικής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.

Ένα σώμα που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη – ανεξάρτητα από τα όσα λανθασμένα διασπείρονται αριστερά και δεξιά της τελευταίες μέρες- όμως αυτοί που το νομοθετούν αυτοαποκαλούνται εξευρωπαϊστές των πανεπιστημίων.

Λέγεται πως το νέο αυτό σώμα θα στοιχίσει 30 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή το νερό στις εστίες του ΕΚΠΑ βγαίνει καφέ!

30 εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που ένας στους τρείς φοιτητές εγκαταλείπει  τις σπουδές του και χιλιάδες άλλοι αναγκάζονται να δουλέψουν για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους.  

Βρίσκουν χρήματα για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων όμως όποια φορά που κάποιος φοιτητής ζήτησε βοήθεια, η απάντηση του υπουργείου ήταν μία: Δεν έχουμε λεφτά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, γίνεται απροκάλυπτα μία επίθεση απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και εν τέλει στην ίδια την δημοκρατία.

Η ευθύνη της αντίστασης πέφτει σε εμάς τους νέους, με σημαίες και ταμπούρλα όπως θα έλεγε ο ποιητής. Με μουσικές και συνθήματα προσθέτω εγώ. Το φοιτητικό κίνημα ξαναγεννιέται και ανεξάρτητα από το αν περάσει το νομοσχέδιο ή όχι, ο αγώνας έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Νίκος Βασιλόπουλος
@NikosVasilopou5
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ