Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου, διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος. Σήμερα είμαστε σίγουροι πως ενθυμούμαστε τι συνέβη στην μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας.

Το 1941, o Χίτλερ αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο για την εξόντωση των Εβραίων. Η εξόντωση, την οποία γνωρίζουμε σήμερα ως ολοκαύτωμα, ονομάστηκε από τους ναζί ως η «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος». Για τη διευκόλυνση της υλοποίησης, χτίστηκαν έξι κέντρα εξόντωσης στην Πολωνία, μαζί και το περίφημο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η επιλογής της χώρας δεν ήταν τυχαία καθώς η Πολωνία βρίθει από Εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταυροδρόμι ολόκληρης της ηπείρου, με απόρροια να είναι εύκολη η μεταφορά των κρατούμενων, μέσω τρένων, από διάφορες χώρες στα κέντρα εξόντωσης. Περεταίρω οι ναζί διατηρούσαν πάνω από χίλια στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου ακόμα και πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν υπό άθλιες συνθήκες Εβραίοι, Πολωνοί, Σοβιετικοί, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, μάρτυρες του ιεχωβά κι άλλοι.


Από το 1941 μέχρι το 1945, χωρίς κανένα έλεος από τους ναζί, πέθαναν από σωματική κόπωση, υποσιτισμό, εκτελέσεις με πυροβόλα και δολοφονίες στους θαλάμους αερίων, περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι, γυναίκες, άντρες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Στο Άουσβιτς, την άνοιξη του 1944, οι νεκροί έφταναν μέχρι και τους έξι χιλιάδες κάθε μέρα.


Σήμερα λοιπόν, τιμούμε τους νεκρούς αυτού του εγκλήματος και φροντίζουμε να θυμόμαστε τι πραγματικά είναι ο φασισμός και που μπορεί να φτάσει. Ο φασισμός δεν πέθανε μαζί με το τέλος του πολέμου, υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας και δυναμώνει όσο δεν τον θυμόμαστε. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν ξεχνάμε να τιμούμε τα θύματα του ολοκαυτώματος και να συνεχίζουμε τη μάχη, για να αφανιστεί ο φασισμός.


Οδυσσέας Λυδάκης
@OdysseasLyd
Ο Οδυσσέας Λυδάκης είναι μαθητής λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ