Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Δική Γιακουμάκη: Η δικαίωση άργησε 6 χρόνια

Οι βασανιστές του Βαγγέλη καταδικάστηκαν. Ηθικοί αυτουργοί όμως είμαστε όλοι εμείς που έχουμε χτίσει μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί ο ρατσισμός και η ομοφοβία. Ας είναι η νέα γενιά αυτή που θα σπάσει το αυγό του φιδιού...

Πριν από 6 περίπου χρόνια την Ελλάδα συγκλόνισε η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους.


Οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από τους αυτοαποκαλούμενους λεβέντες, δειλά ανθρωπάκια που επί μήνες, ίσως και χρόνια, του έκαναν τον βίο αβίωτο, βασανίζοντας και εξευτελίζοντας τον, εκμεταλλευόμενοι την σιωπή του, και τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά μίας κοινωνίας στην οποία βασιλεύει, ο ρατσισμός, και κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας.


Αυτή η υπόθεση ήταν άλλη μια απόδειξη, του κοινότυπου η σιωπή σημαίνει συνενοχή, και ανέδειξε τόσο το βαθύ πρόβλημα παιδείας και ενσυναίσθησης που υπάρχει, όσο και τις τεράστιες παθογένειες των κρατικών μηχανισμών. Μόνο αποστροφή προκαλεί άλλωστε το γεγονός ότι οι βασανιστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη, παρότι είχαν εκδηλώσει και νωρίτερα αντίστοιχες συμπεριφορές γλίτωσαν την αποπομπή τους από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έπειτα από πολιτική παρέμβαση βουλευτή που κινείται στον χώρο του σημερινού κυβερνόντος κόμματος.


Ας έρθουμε όμως στα πρόσφατα σπουδαία νέα. Έπειτα από 6.5 χρόνια (αθάνατη ελληνική δικαιοσύνη) ολοκληρώθηκε και το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων σε δεύτερο βαθμό κήρυξε ένοχους και τους 8 κατηγορούμενους- βασανιστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση ορίστηκε ποινή 30 μηνών με τριετή αναστολή για τους ενήλικους, και 100 ώρες κοινωνική εργασία για τους ανήλικους κατηγορούμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό είχε κρίνει ένοχους τους 8 από τους 9 κατηγορούμενους (ο ένατος αθωώθηκε) ενώ είχε επιβληθεί ποινή 36 μηνών για τους ενήλικους και ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας για όσους κατά την τέλεση της πράξης ήταν ανήλικοι.


Μπορεί αυτή η κατάληξη να μην φέρνει πίσω τον Βαγγέλη (αυτός είναι πια ένα σύμβολο του αγώνα κατά του εκφοβισμού και της βίας), ωστόσο αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την οικογένεια του, και δίνει την ελπίδα σε όλους εμάς, ότι έρχονται καλύτερες μέρες όπου κανένα παιδί δεν θα ζήσει ότι έζησε ο Βαγγέλης. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως μια κοινωνία αποτελούμενη από ανθρώπους και όχι από τραμπούκους.


Βαγγέλη, δεν θα ξεχαστείς ποτέ…

Κώστας Τσικουδάκης
k_tsikoudakis
Ο Κώστας Τσικουδάκης, είναι μαθητής Γ Λυκείου, και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ