Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Είμαστε ακόμα εδώ κι ας μας ξεχνάτε

Μουσικά σχολεία, ένας θεσμός, εξαιρετικά σημαντικός και για τους ίδιους τους μαθητές των σχολείων, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, αφού η τάση των μαθητών στην τέχνη οδηγεί στην παραγωγή πολιτισμού μέσω της μουσικής, αλλά και άλλων τεχνών. Κι όμως, εδώ και πολλά χρόνια, τα μουσικά σχολεία βρίσκονται σε υπολειτουργία. Ακολουθούν κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτά τα σχολεία.

Ένα από τα καλά του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας το οποίο δεν συναντάται σε πολλές άλλες χώρες, είναι ο θεσμός των μουσικών σχολείων. Ένας θεσμός, εξαιρετικά σημαντικός και για τους ίδιους τους μαθητές των σχολείων, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, αφού η τάση των μαθητών στην τέχνη οδηγεί στην παραγωγή πολιτισμού μέσω της μουσικής, αλλά και άλλων τεχνών. Κάθε χρόνο ομάδες μαθητών αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που κάθε φορά εντυπωσιάζουν.


Κι όμως, εδώ και πολλά χρόνια, τα μουσικά σχολεία βρίσκονται σε υπολειτουργία. Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη επιστολή των δεκαπενταμελών μουσικών σχολείων από όλη την χώρα προς το υπουργείο παιδείας, με θέμα την ύλη των πανελληνίων για όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα μουσικών σπουδών, γράφω αυτό το σύντομο άρθρο για να αναφέρω μερικά ακόμα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι μαθητές αυτών των σχολείων.


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα μουσικά σχολεία, είναι η έλλειψη καθηγητών για τα μουσικά μαθήματα, καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας. Κάθε χρόνο, ακόμα και για τα υποχρεωτικά όργανα, οι καθηγητές αργούν να διοριστούν, είναι συχνό να μην δρομολογείται το μάθημα των οργάνων μέχρι μέσα Νοεμβρίου, ενώ μερικές φορές και μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου. Πόσο μάλλον για τα όργανα που πιο σπάνια επιλέγονται από μαθητές, όπως ντραμς, ή κόντρα μπάσο. Για αυτά τα όργανα, πολλές φορές δεν διορίζονται καν καθηγητές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να κάνουν το μάθημα που έχουν δηλώσει. Επίσης, ελλείψεις υπάρχουν και στους καθηγητές μαθημάτων γενικής παιδείας. Είναι αδικαιολόγητο να μην υπάρχουν σε δημόσια σχολεία αρκετοί καθηγητές για να διεξάγονται κανονικά όλα τα μαθήματα.


Ακόμα ένα μείζον πρόβλημα, είναι τα βιβλία των μουσικών μαθημάτων. Αρχικά, δεν υπάρχουν ορισμένα από το υπουργείο συγγράμματα από τα οποία να μελετούμε την ύλη. Δυστυχώς, για αυτά τα μαθήματα δεν μοιράζεται κάποιο βιβλίο στην αρχή της χρονιάς. Εξαιτίας αυτού, τα βιβλία που μελετούμε αλλάζουν ανάλογα με τον καθηγητή που έχουμε κάθε χρόνο και αφού δεν μοιράζονται, αναγκάζεται ο κάθε μαθητής να αγοράζει τα βιβλία που χρειάζεται σε κάθε μάθημα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα βιβλία μουσικής συνήθως είναι ακριβά. Καλούνται λοιπόν όλες οι οικογένειες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να πληρώνουν για τα εγχειρίδια των μαθητών, τα οποία είναι αναγκαία για να διεξαχθούν ορισμένα μουσικά μαθήματα. Φυσικά αντεπιχείρημα σε αυτό, δεν αποτελεί το «Εκείνοι επέλεξαν να πάνε σε μουσικό.», αφού τα μουσικά σχολεία είναι δημόσια, άρα, θα έπρεπε η φοίτηση σε αυτά να είναι δωρεάν.


Τέλος, ένα πιο επίκαιρο θέμα, είναι η διεξαγωγή των μουσικών μαθημάτων εν μέσω καραντίνας. Είναι αδιανόητο το γεγονός, ότι προσπαθούμε να κάνουμε μαθήματα οργάνων ή μουσικά μαθήματα που περιλαμβάνουν ακρόαση μέσω του Webex. Όλοι όσοι έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα, μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσει με ποιότητα και χωρίς καθυστερήσεις ο ήχος από την μία συσκευή στην άλλη. Παρόλα αυτά, πρόκειται να βαθμολογηθούμε και σε αυτά τα μαθήματα, στο τέλος του Α΄ τετραμήνου.


Τα παραπάνω, μαζί με πολλά άλλα θέματα που υπάρχουν (πχ. κτιριακές υποδομές κατάλληλες για τις ανάγκες μουσικού σχολείου), δημιουργούν ένα όλο και πιο αφιλόξενο περιβάλλον για τους μαθητές, αφού οι αρμόδιοι δεν δίνουν αρκετή σημασία ώστε να διορθωθούν. Είναι τουλάχιστον άδικο να βλέπουμε τέτοιες θλιβερές καταστάσεις να επιδεινώνονται στα σχολεία μας. Όλοι θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα στην σωστή, δωρεάν εκπαίδευση, κι όμως, αυτό στα μουσικά σχολεία έχει αλλοιωθεί. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μαθητές προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν οι αρμόδιοι δεν δώσουν την σημασία που τα μουσικά σχολεία ως θεσμός, έχουν ανάγκη για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια τώρα.


Οδυσσέας Λυδάκης
@OdysseasLyd
Ο Οδυσσέας Λυδάκης είναι μαθητής λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ