Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

"Είναι ο ρατσισμός ηλίθιε"

Πριν από λίγες μέρες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του από έναν αστυνομικό που τον έριξε στο έδαφος, τον πίεσε με όλη του την δύναμη στον λαιμό, μία κίνηση που αποδείχθηκε μοιραία καθώς λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πριν από λίγες μέρες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του από έναν αστυνομικό που τον έριξε στο έδαφος, τον πίεσε με όλη του την δύναμη στον λαιμό, μία κίνηση που αποδείχθηκε μοιραία καθώς λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ο άνθρωπος αυτός άκουγε στο όνομα George Floyd, ήταν ένας πολίτης που ζούσε στη Μινεαπολη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πέθανε επειδή έτυχε να είχε διαφορετικό χρώμα δέρματος από αυτό του δολοφόνου που φορούσε στολή αστυνομικού.

Ο θάνατος του George Floyd έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα Αφροαμερικανών που έχασαν την ζωή τους λόγω της αστυνομικής βίας, μία βία που έλκεται από τον ρατσισμό. Θα έλεγε κανείς πως εν έτη 2020 θα είχαμε αφήσει πίσω το μίσος για καθετί διαφορετικό, τον ρατσισμό απέναντι σε συνανθρώπους μας και θα είχαμε περάσει σε μία εποχή όπου όλοι οι άνθρωποι θα ήταν ίσοι όχι μόνο στα χαρτιά αλλά στην πράξη, μία εποχή όπου άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος θα μπορούσαν να περπατάνε ελεύθεροι στο δρόμο και όχι να φοβούνται κάθε φορά που βλέπουν έναν αστυνομικό να τους κοιτάζει.

Στο τέλος της ημέρας οι αστυνομικοί υποτίθεται πως πρέπει να προστατεύουν όλους τους ανθρώπους όχι να αποτελούν απειλή για αυτούς. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν έχουμε δομήσει την κοινωνία μας πάνω στον ρατσισμό, όταν διδάσκουμε στα παιδιά μας πως υπάρχουν συγκεκριμένα έθνη που είναι ανώτερα από κάποια άλλα, όταν αναπαράγουμε στερεότυπα που προάγουν τον κοινωνικό ρατσισμό και περνούν στο υποσυνείδητο των παιδιών πως υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων βασισμένες στο χρώμα του δέρματος, στην θρησκεία ακόμα και στην σεξουαλικότητα των ανθρώπων;


Πως μπορούμε να μιλάμε για το αύριο όταν είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος;


Η σκέψη και μόνο πως όσα έλεγε ο Martin Luther King τόσα χρόνια πριν είναι περισσότερο επίκαιρα παρά αυτονόητα είναι τρομακτική και σε κάνει να αναθεωρείς πολλά για την κοινωνία μας σήμερα.


Όμως, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο όνειρο, συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στον ρατσισμό, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, γιατί ο αγώνας για μία κοινωνία δικαίου, μία κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο δεν σταματάει ποτέ.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ