Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Ελληνικός Χρυσός: Ένα σχέδιο αντι-περιβαλλοντικό.

Η νέα συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» και η καταστροφή ενός αξιοθαύμαστου τοπίου.

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 180 ψήφους υπέρ και μόνο 119 κατά η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελ. Δημοκρατίας και της ιδιωτικής εταιρίας εξόρυξης «Ελληνικός Χρυσός». Η συμφωνία αυτή προβλέπει στη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.

Η εταιρία αυτή υπόσχεται οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας στους κατοίκους της περιοχής και πληθώρα ορυκτών, με το ‘‘λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος’’. Ποιο είναι όμως αυτό το περιβαλλοντικό κόστος;

Ο Δήμος Αριστοτέλη περιλαμβάνει πλούσια δάση και δύο βουνά, το Στρατωνικό Όρος με υψόμετρο 850 μ. που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «NATURA 2000» και τον Κάκαβο. Το φυσικό τοπίο της περιοχής είναι μοναδικό καθώς συμπεριλαμβάνει όρη, πεδιάδες και θάλασσα με απόλυτη αρμονία. Ο Δήμος κατέχει 14 «Γαλάζιες Σημαίες» ως επιβράβευση των ακτών και των μαρίνων του, για τις οποίες τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Κατανοούμε όλοι πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην τοπική χλωρίδα και πανίδα. Εκτός φυσικά από την υγεία των εργατών των ορυχείων, η εξόρυξη πετρωμάτων θα προκαλέσει μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και του υπεδάφους. Τα περισσότερα φυτά της ευρύτερης περιοχής θα νεκρωθούν και τα ζώα που φιλοξενούνται στα δάση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, προκειμένου να βρουν ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Συλλογιζόμαστε όλοι, λοιπόν, ότι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να επιφέρει μία ανάπτυξη, αλλά το οικολογικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα του vouliwatch.gr, μέσα σε δύο μέρες το 83% των αναγνωστών ψήφισε κατά του νομοσχεδίου, ενώ μόλις το 14% υπέρ, με ένα 3% να δηλώνει «παρών», αλλά φυσικά για άλλη μία φορά η άποψη του λαού αγνοείται από την κυβέρνηση.

Γιώργος Θέμελης
georgethemelis_
Ο Γιώργος Θέμελης είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ