Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

ΕΒΕ: Ένα προμελετημένο έγκλημα

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι πλέον γεγονός. Στην πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Ποιον ακριβώς ωφελεί αυτό;

Ήμουν και εγώ ένας από τους χιλιάδες μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Οι συνθήκες (χωρίς προφανώς να έχει ευθύνες το υπουργείο) ήταν οι χειρότερες των τελευταίων πολλών χρόνων. Τα σχολεία ήταν ανοικτά για μόλις δύο μήνες, και η όλη εκπαιδευτική διαδικασία προχώρησε μέσω τηλεκπαίδευσης, κάτι που εξ ορισμού προκαλεί τόσο την ψυχολογική κόπωση των μαθητών, όσο και την όξυνση των ανισοτήτων από την στιγμή που υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε και το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον για να ανταπεξέλθουν σε αυτήν.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να θεσμοθετήσει την γενικά λάθος και απαράδεκτη, πόσο μάλλον σε καιρό πανδημίας Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό προσπάθησαν να το επικοινωνήσουν, ως μια κάθαρση των ΑΕΙ από φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της εκάστοτε σχολής (αλήθεια μπορούν οι πανελλήνιες να κρίνουν κάτι τέτοιο;). Στην πράξη όμως πρόκειται για ένα στρεβλό σύστημα που αφήνει εκτός στόχων άριστους μαθητές, για αποκλίσεις ελάχιστων μονάδων σε μαθήματα μάλιστα που δεν έχουν φροντίσει να διδάσκονται καν στο δημόσιο σχολείο!( χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελεύθερο σχέδιο).


25 με 30.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να στραφούν στα κολλέγια, στα οποία φρόντισε η κ. Κεραμέως να δώσει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ίδια μάλιστα χρονιά  που θεσμοθετήθηκε η ΕΒΕ (τυχαίο;) ενώ οι υπόλοιποι είτε θα αναγκαστούν να ξαναδώσουν πανελλήνιες είτε θα στραφούν σε κάποιο άλλο είδος σπουδών π.χ ΙΕΚ κλπ. Σε μία εποχή λοιπόν, που το θέμα σχετικά με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έμοιαζε να έχει λυθεί, ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια βαθιά ταξική και αντιδραστική πολιτική να βάλει κόφτη στα όνειρα χιλιάδων παιδιών, καθιστώντας τα βορά των κολλεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων που τόσο καλά ξέρουν να εξυπηρετούν.


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο Πανεπιστήμιο. Αν όντως όμως νοιάζονται τόσο για το τι πρέπει να γίνει, τότε γιατί  δεν επιβάλουν την ΕΒΕ και για την είσοδο στα κολλέγια; Η απάντηση κατά την άποψη μου είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις είναι ο περιορισμός της κοινωνικής κινητικότητας(το παιδί από το Περιστέρι που πρέπει να γίνει ψυκτικός όπως είχε πει παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης).


Αυτή η κατάσταση όμως, είναι μια κατάσταση που δεν μας αξίζει και θίγει άμεσα το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία ανεξάρτητο από τα κόμματα που θα έχει στο επίκεντρο του τους μαθητές και όχι το χρήμα και τα συμφέροντα των λίγων, ένα σχέδιο που θα τεθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη εμπορευματοποίηση της παιδείας. Είναι προφανές ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία δεν έχει την διάθεση και τις ικανότητες να το υλοποιήσει και η ανατροπή της είναι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας.

Κώστας Τσικουδάκης
k_tsikoudakis
Ο Κώστας Τσικουδάκης, είναι μαθητής Γ Λυκείου, και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ