Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο

Κριτική στο σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι, με αφορμή τον θάνατο ενός 45χρονου αστέγου και ελπίδα για μια δικαιότερη ανθρωπότητα.

Δύσκολο έργο να γυρεύει κάνεις ανθρωπιά σε έναν απάνθρωπο κόσμο. Γεγονότα σαν το προχθεσινό (17/1/2021), τον θάνατο ενός 45χρονου αστέγου στο Ηράκλειο Κρήτης , “γονατίζουν" κάθε άνθρωπο που οραματίζεται την αρμονική συμβίωση με τους συνανθρώπους του και τον προσγειώνει στην θλιβερή πραγματικότητα. Αυτήν που θέλει τον μισό πλανήτη να κοστίζει όσο καμία εκατοστάρια κεφαλαιούχοι. Εδώ λοιπόν φανερώνεται ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει σε περιστατικά όπως αυτό του αδικοχαμένου αστέγου. Η έλλειψη προβολής του εν λόγω συμβάντος από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης καταδεικνύει κάτι το τρομακτικό: δυστυχώς “συμφιλιωθήκαμε με το κτήνος". Συμβιβάστηκε με σε αυτήν την βαθιά άδικη πραγματικότητα και εφόσον συμφιλιωθήκαμε με αυτήν, αναπόφευκτα, συμβάλλουμε και στην διαιώνιση της. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2021 να θεωρείται ως φυσική κατάσταση ο θάνατος ανθρώπων στους δρόμους! Η ύπαρξη, και μόνο, αστέγων θα έπρεπε να ωθεί καθημερινά σε βαθύ προβληματισμό κάθε ώριμα σκεπτόμενο άνθρωπο στον πλανήτη.  

Πώς θα ξεφύγουμε, λοιπόν, εδώ που φτάσαμε από το κτήνος πριν μας κατασπαράξει ολότελα . Για να απαντηθεί η παραπάνω εύλογη απορία , πρέπει πρώτα αυτό να ονομαστεί. “Τις πταίει”, λοιπόν;

Καθίσταται, πλέον, σαφές ότι ηθικός αυτουργός στην τραγική αυτή κατάντια της κοινωνίας είναι η παγκοσμίως επικρατούσα πολιτική, η οποία αντιτίθεται στην ανθρώπινη φύση και την αμαυρώνει αμετανόητα. Όχι, οι αγεφύρωτες κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φαινόμενο συμβατό με την φύση του ανθρώπου. Σήμερα το πρωί σταμάτησε δίπλα μου ένας κύριος ρακένδυτος με το αυτοκίνητο του και γεμάτος ντροπή μου ζήτησε 3 ευρώ γιατί δεν είχε να πληρώσει τα διόδια. Ας προβληματιστούμε, λοιπόν. Αυτήν την κοινωνία θέλουμε; Προσωπικά απαντώ κατηγορηματικά όχι! Ελπίζω η απάντηση αυτή να αντιπροσωπεύει όλους μας.

Ξεκινώντας ,λοιπόν, με αυτήν την αφετηρία, για να πλάσουμε έναν κόσμο με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, έναν κόσμο, όπου θα αυτοπραγματωθεί ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ότι κάθε κατάσταση είναι μεταβλητή. Σας το εγγυώμαι, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Είναι, όμως, χρέος όλων μας να καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Τέλος, μην σταματήσετε ποτέ να τον ονειρεύεστε αυτόν τον νέο κόσμο, αυτήν την δίκαιη πραγματικότητα. Άλλωστε, μόνο οι αφουγκραζόμενοι την ουτοπία μπορούν να κοιτάξουν κατάματα τα όνειρα τους και να μην τα προδώσουν ποτέ. “Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές και ας κάνουμε το αδύνατο”.

Πάνος Μήλιος
Πάνος Μήλιος, μαθητής γ' λυκείου, μέλος της πρωτοβουλίας νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ