Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Greek Freak: Ήρωας του (20)21 !

Μια φωτογραφία της επιτροπής «Ελλάδα 2021», στάθηκε αυτήν τη φορά αφορμή τόσο για να μας υπενθυμίσει τις απόψεις του ο Βασίλης Τσιάρτας, όσο και για να μην ξεχάσουμε πόσοι… Τσιάρτες υπάρχουν ανάμεσα μας.

Στην ανάρτηση του στο Facebook εκφράζει την ενόχληση του για το γεγονός πως εμφανίζεται στην φωτογραφία και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Μεταξύ άλλων επιτίθεται στην Γιάννα Αγγελοπούλου λέγοντας πως αηδιάζει και μόνο που την βλέπει. Δεν θα ασχοληθώ με αυτήν την επίθεση, αλλά την θεωρώ άξια αναφοράς. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ήθους των ανθρώπων με απόψεις σαν τον Τσιάρτα.

Θα έλεγε κανείς πως δεν αξίζει να ασχοληθείς με τις ακραίες απόψεις ανθρώπων που ήδη έχουν δώσει δείγματα γραφής -πολλές φορές- στο παρελθόν. Όπως ακριβώς και ο Βασίλης Τσιάρτας. Δεν οφείλει, άλλωστε, την δημοσιότητά του στην ρητορική του ικανότητα, στις πολιτικές του τοποθετήσεις ή κάπου αλλού, παρά μόνο στις αθλητικές του επιδόσεις πριν 15 χρόνια. Γιατί ασχολούμαστε λοιπόν;

Ο λόγος που ασχολούμαστε δεν είναι ο «διάσημος» εκφραστής της άποψης, αλλά η ίδια η άποψη. Αρκεί μια περιήγηση στα social media για να διαπιστώσει κανείς την ευρεία αποδοχή της. Και αυτό, επειδή είναι βαθιά ριζωμένη σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας η αντίληψη πως ο ρατσισμός είναι απαραίτητο συστατικό του εθνικού φρονήματος. Δεν νοείται γι’ αυτούς Έλληνας πατριώτης που πιστεύει στην πρόοδο. Δεν νοείται πατριώτης με ανοχή στην πολυπολιτισμικότητα. Αλλά κυρίως, δεν νοείται Έλληνας μαύρος. Τι και αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας της εποχής παγκοσμίως. Τι και αν το όνομα του είναι συνώνυμο του Έλληνα στο εξωτερικό. Τι και αν δείχνει συνεχώς περήφανος για την πατρίδα του. Γι’ αυτούς ο Έλληνας πρέπει να πληροί προϋποθέσεις. Τις δικές τους, ρατσιστικές προϋποθέσεις.

Οι ίδιοι, αυτόν τον ρατσισμό φροντίζουν να τον καλύπτουν. «Τι σχέση έχει ο Αντετοκούνμπο με την Επανάσταση του 1821;», λένε. Αυτό είναι, δήθεν, το πρόβλημα τους. Στην ίδια φωτογραφία, βέβαια, εμφανίζονται ο Περικλής, ο Παπανικολάου και η Κάλλας, που επίσης δεν έχουν καμία σχέση με την Επανάσταση. Έχουν όλοι τους σχέση, όμως, με το περιεχόμενο και το μήνυμα της φωτογραφίας. Απεικονίζει Έλληνες που στο πέρασμα του χρόνου έκαναν γνωστή την χώρα παγκοσμίως. Σε μια πορεία από το παρελθόν προς το μέλλον. Δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξη των υπολοίπων «άσχετων»; Μήπως νόμιζαν πως η Κάλλας, σαν μια άλλη Μαντώ Μαυρογένους, ήταν και αυτή ηρωίδα του ’21; Δεν δίνω πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, αλλά δεν το αποκλείω. Ποτέ δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι κατά τ’ άλλα… πολύ Έλληνες.

Χρησιμοποιούν άραγε το συγκεκριμένο επιχείρημα για να καλύψουν τον ρατσισμό ή αυτός έχει ριζώσει τόσο βαθιά και σε τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας που πράγματι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ο λόγος που στοχεύουν αποκλειστικά τον Γιάννη είναι ο ρατσισμός και όχι κάτι άλλο. Ομολογώ πως δεν ξέρω. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την ψυχοσύνθεση ενός ρατσιστή. Πόσο μάλλον όταν αυτός ισχυρίζεται πως δεν είναι.

Θα προτιμούσαν κάποιον άλλον αθλητή στη θέση του, λένε. Και η παράνοια συνεχίζεται. Ο Αντετοκούνμπο δεν έχει σχέση με την Επανάσταση, αλλά ξαφνικά κάποιος άλλος αθλητής, φερ' ειπείν ο Νίκος Γκάλης που πρότεινε σε άλλη ανάρτηση ο Τσιάρτας, θα έχει; Μόλις χάσατε και το «άλλοθι» σας. Δεν είναι οι αθλητικές επιδόσεις του Αντετοκούνμπο που τους ενοχλούν. Άλλωστε τα κριτήρια είναι υποκειμενικά αν και δεν έχει υπάρξει άλλος Έλληνας αθλητής που στα 26 του να έχει ήδη αναδειχθεί MVP, στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για 2 συνεχόμενες χρονιές. Δεν είναι ούτε το χρώμα του το μόνο που τους ενοχλεί (γιατί, ναι, αυτό τους ενοχλεί). Είναι ο συμβολισμός που έχει η τοποθέτηση του στην άκρη του νήματος.

Ένας Έλληνας, που εξωτερικά δεν μοιάζει με τον ιδανικό συμπατριώτη που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους. Ένας αθλητής, από μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, εκεί που όσοι άνθρωποι απέχουν από τις νόρμες που έχουν θέσει οι «γνήσιοι» Έλληνες σαν τον Τσιάρτα βιώνουν τον ρατσισμό, έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, σύμβολο για την συνέχεια και για το μέλλον είναι ένας νέος που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν καθημερινά οι όμοιοι του Τσιάρτα στους όμοιους του Αντετοκούνμπο, τα κατάφερε. Και πιθανόν να τα καταφέρουν κι’ άλλοι. Αυτό είναι που τους ενοχλεί πάνω απ’ όλα.


Το παράδειγμα του Γιάννη, η ιστορία πίσω από την επιτυχία του και οι πράξεις του μετά από αυτήν δηλαδή, ίσως να είναι πολύ ιδανικό για να αντικατοπτρίζει την Ελλάδα του σήμερα.

Είναι, όμως, αυτό που οραματίζεται η νέα γενιά για το αύριο.

Βύρωνας Σαγρής
byrwnass
Ο Βύρωνας Σαγρής είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων από το 2019 και φοιτητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατάγεται από την Λάρισα και είναι 18 ετών.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ