Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Η εφηβεία στην εποχή του κορονοϊού

Ο κορονοϊός δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην οικονομία και στη κοινωνία, αλλά και στους νέους. Τα νέα παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μαζί τους.

Η εμφάνιση του κορονοϊού στις αρχές του 2020 μπορεί να είχε φανεί ανούσια αρχικά, η παρουσία του όμως σε ολόκληρο το 2021 μοιάζει σχεδόν βέβαιη. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με καθήλωση την νέα κατάσταση και φοβάται ,όπως είναι λογικό, για την υγεία του και την υγεία των δικών του ανθρώπων. Οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να σταματήσουν την διάδοση του ιού. Παρ΄ όλα αυτά, είναι τα μέτρα αυτά αρκετά και πώς επηρεάζουν την ζωή των εφήβων?

Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι, ενώ αρχικά τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση είχαν αποφέρει καρπούς, ο λανθασμένος χειρισμός της κατάστασης προκάλεσε τα σημερινά αποτελέσματα. Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων και η πραγματικότητα των νέων έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό.

Το συνεχόμενο lockdown έχει κουράσει τους περισσότερους έφηβους, που ζούνε την καλύτερη τους ηλικία κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Δεν μπορούν να βλέπουν τους φίλους τους ή ακόμα και αν τους δουν δεν μπορούν να τους αγκαλιάσουν. Οι νέοι νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν δυστυχώς να αλλάξουν και άρα συμβιβάζονται. Οι υποχρεώσεις τους δεν έχουν σταματήσει και οι περισσότεροι νιώθουν, δικαίως, να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.

Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που κάνουν κρυφά πάρτι ή καλούν σπίτι τους πολλά άτομα. Αυτά τα άτομα αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία και καλό θα ήταν να προσέχουν. Όμως οι συγκεκριμένοι αποτελούν την μειονότητα και είναι άσχημο η κυβέρνηση να ρίχνει τις ευθύνες στους νέους για τους δικούς της λάθος χειρισμούς.

Τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανής κατάσταση και χρειάζονται προσοχή και στήριξη. Ο εγκλωβισμός σε μια τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες όπως και κατάθλιψη ή διάφορες άλλες ψυχικές αρρώστιες. Καλό είναι να είμαστε επιεικείς μαζί τους κι όχι να τους κατηγορούμε!

Κατερίνα Μπέγια
Η Κατερίνα Μπέγια γεννήθηκε στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ