Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Η «επιτυχία» της Ακροδεξιάς.

Η ανάδειξη της Ακροδεξιάς στη χώρα μας και οι ανάγκες που προέβαλε αυτή η κατάσταση.

"Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής απόψεις όπως αυτές που εξέφραζε αυτή η πολιτική ομάδα εξακολουθούν να απηχούν σε μια σεβαστή μερίδα ατόμων , γεγονός το οποίο γεννά πληθώρα προβληματισμών . Πως είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια απόφαση του Ελληνικού Δικαστηρίου για το μόρφωμα αυτό να υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές των αντιλήψεων αυτών ;


Σε τέτοιες περιπτώσεις όλα ξεκινούν από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία την περίοδο ανάδυσης και επικράτησης των εκάστοτε απόψεων . Στην συγκεκριμένη περίσταση η ανάδειξη τους συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της οικονομικής κρίσης . Ο κόσμος απογοητευμένος από την πολιτική τακτική που ακολουθούσαν τα υπάρχοντα κόμματα προσπαθεί να στραφεί σε κάτι διαφορετικό το οποίο ευαγγελίζεται πως θα φέρει την αλλαγή στη χώρα και θα εξυγιάνει το ‘’σύστημα’’ , ενώ παράλληλα δεν αποδίδει κανένα μερίδιο ευθύνης στους γηγενείς για όσα έχουν συμβεί στον τόπο τους . Αντίθετα επιρρίπτει την κοινωνικοοικονομική αποτυχία σε εξωτερικούς παράγοντες , αποπροσανατολίζοντας με αυτό τον τρόπο τους πολίτες από το πραγματικό πρόβλημα.


Η υπερίσχυση αυτής της ατμόσφαιρας οδήγησε τους πολίτες σε ακραίες συμπεριφορές και εκδηλώσεις βίας αναζωπυρώνοντας το στοιχείο του εθνικισμού και αυξάνοντας τον φόβο για μια ενδεχόμενη νεοναζιστική έκρηξη . Κάτι τέτοιο προφανώς δεν θα συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα , αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες , μιας και η διάδοση των ακραίων στοιχείων ήταν ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου . Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η συνεννόηση που φαίνεται να υπήρχε όπως αυτή της Χρυσής Αυγής με το αντίστοιχο γερμανικό κόμμα , NPD .


Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η κοινωνία χρειάζεται μια αλλαγή , καθώς το ισχύον σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της . Ταυτόχρονα καθίσταται ξεκάθαρο πως τέτοιες πολιτικές οργανώσεις αδυνατούν να φέρουν την αλλαγή που ο κόσμος επιθυμεί . Οι ακροδεξιές απόψεις βρήκαν τόσους υποστηρικτές διότι εκφράστηκαν με μεθόδους που δεν έμοιαζαν με αυτές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τον τομέα του λαϊκισμού . Αποτέλεσμα αυτού ήταν να συγκεντρώσουν γύρω τους σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν σεβαστό αριθμό οπαδών , οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν είχαν πλήρη επίγνωση των απόψεων που υποστήριζαν .
Η ελπίδα για μεταβολή της κατάστασης αυτής δεν πρέπει να σβήσει . Μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε τα όσα συμβαίνουν συνειδητοποιώντας για αρχή πως εμείς ευθυνόμαστε για όσα διαδραματίζονται στις ζωές μας . Μόνο μέσα από τις δικές μας διαφοροποιήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης σταδιακά θα ανακαλύψουμε την διαφορετική οπτική που θα συμβάλλει στην βελτίωση της κατάστασης που βιώνουμε .  "

Κωνσταντίνα Στυλιανοπούλου
konstadinastyl
Η Κωνσταντίνα Στυλιανοπούλου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων εδώ και σχεδόν δυο χρόνια και δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ