Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Η γενιά μου

Οι ταμπέλες που έχουν κρεμαστεί στον λαιμό της γενιάς μας σίγουρα δεν είναι λίγες. Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα για την «Gen Z»; Μήπως ήρθε πια καιρός οι προηγούμενες γενιές να σταματήσουν να ξεγράφουν όσα έχουμε να πούμε, βασισμένοι σε στερεότυπα που οι ίδιοι δημιούργησαν;

Η νέα γενιά, ή gen Z, ασχολείται μόνο με το ίντερνετ και τις οθόνες. Ή τουλάχιστον έτσι είναι το στερεότυπο. Όμως, όπως και τα περισσότερα στερεότυπα, αυτό δεν ισχύει για την πλειοψηφία της ομάδας την οποία αφορά. Το να λένε οι μεγαλύτεροι ή και εμείς οι ίδιοι ότι ισχύει, είναι απλά ένας τρόπος να βάζουμε εκατομμύρια νέους σε ένα τσουβάλι, με την ταμπέλα της τεμπελιάς και όλες τις άλλες ταμπέλες που μας έχουν βάλει οι προηγούμενες γενιές.


Είναι όντως αυτή η πραγματικότητα της γενιάς μας; Είναι αυτή η πραγματικότητα που θέλουμε να ισχύει στα μάτια της κοινωνίας για την γενιά μας; Η απάντηση και στις δύο αυτές ερωτήσεις είναι όχι.


Και αφού δεν είμαστε οι εθισμένοι στις οθόνες, ανεύθυνοι και ασυνείδητοι νέοι που απεικονίζουν τα στερεότυπα που μας περιτριγυρίζουν, τότε ποιοι είμαστε;


Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 χωρίς να ενισχύσει τις προκαταλήψεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Αντιθέτως, στους δύσκολους καιρούς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, όσον αφορά τις παρέες μας και τις συναναστροφές μας, η οικονομική κατάσταση και η τάξη της οικογένειας του άλλου δεν θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει λιγότερο.


Είμαστε η γενιά που έχει την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα και πολεμά όντως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα παγούρια που κρατάμε παντού μαζί μας για να μην χρειαζόμαστε πλαστικά μπουκάλια και τα μεταλλικά καλαμάκια είναι μόνο παραδείγματα του συνολικού τρόπου με τον οποίο έχουμε διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας, ώστε να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Ακόμα, με παγκόσμιους θεσμούς όπως το «Fridays for Future» αλλά και απομονωμένες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, συνεχώς διεκδικούμε ριζικές αλλαγές που αφορούν την κλιματική αλλαγή.


Είμαστε η γενιά που μέσω των τόσο δαιμονοποιημένων social media, έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα μέσω της οποίας γνωριζόμαστε, μαθαίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, από ανθρώπους που το ζουν αντί από τα μεγάλα κανάλια και οργανωνόμαστε για την κατάκτηση κοινών στόχων. Μεγαλύτερο παράδειγμα για αυτή την συσπείρωση των νέων μέσω της διαδικτυακής μας κοινότητας, είναι η συμβολή της γενιάς μας στην απαλλαγή των ΗΠΑ από τον Trump. To κίνημα «Gen Z for Biden» που έγινε «viral» σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok ευαισθητοποίησε έναν τεράστιο αριθμό νέων σε όλο τον κόσμο για το πόσο καταστροφικό θα ήταν να παραμείνει πρόεδρος ο Trump. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερη από ποτέ συμμετοχή νέων στις εκλογές του 2020. Οι νέοι αυτοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νίκη του Joe Biden, αφού οι ηλικίες 18 με 24 τον ψήφισαν κατά 11% περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.


Η μεγαλύτερη όμως διαφορά μας με τις προηγούμενες γενιές, είναι ότι είμαστε η γενιά που παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν μας παίρνουν στα σοβαρά εξαιτίας της ηλικίας μας και εξαιτίας όλων των στερεοτύπων, εμείς συνεχίζουμε να φωνάζουμε όλο και πιο δυνατά, στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Για αυτό, είμαι περήφανος για την γενιά μου όπως όλοι θα έπρεπε να είμαστε και για αυτό ήρθε η ώρα οι μεγαλύτεροι να μας πάρουν επιτέλους στα σοβαρά και να ακούσουν όσα έχουμε να πούμε.Οδυσσέας Λυδάκης
@OdysseasLyd
Ο Οδυσσέας Λυδάκης είναι μαθητής λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ