Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Η κλιματική αλλαγή δεν μπήκε σε καραντίνα

Η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται σκληρά τους τελευταίους μήνες από μία νέα πανδημία. Φαίνεται να έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε ωστόσο, οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα έχουν για τα καλά ξεκινήσει.

Η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης  δοκιμάζεται σκληρά τους τελευταίους μήνες από μία νέα πανδημία. Φαίνεται να έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε ωστόσο, οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα έχουν για τα καλά ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι αισιόδοξοι μίλησαν για το θετικό αντίκτυπο που άφησε ο covid-19 στο περιβάλλον, μίλησαν για πιο καθαρή ατμόσφαιρα λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας, πλοία παρέμειναν δεμένα στις μαρίνες, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος και αυτοκίνητα με σβηστές τις μηχανές, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν λίγα μπορεί να πει κανείς για το πόσο έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 Μπορεί πράγματι η ατμόσφαιρα να έγινε πιο καθαρή, μπορεί κάποιοι άνθρωποι να αντίκρυσαν καθαρό ουρανό μετά από πολλά χρόνια όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί παρελθόν. Η επιστροφή στην προ-κοροναιο εποχή σημαίνει ταυτόχρονα και επιστροφή σε όλες εκείνες τις επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειες. Δεν θα πάρει πολύ για τον άνθρωπο να αντιστρέψει την σημερινή καλή κατάσταση και να την κάνει ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη, είναι εξάλλου το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας ως άνθρωποι η ανάγκη για περισσότερα μία ανάγκη που μας οδήγησε σήμερα σε ένα αβέβαιο μέλλον για τον πλανήτη μας.

 Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση κατέθεσε ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και αποδεικνύει περίτρανα πως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον απόηχο των μαθητικών διαδηλώσεων του Σεπτεμβρίου για το περιβάλλον δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως δίνεται η δυνατότητα εξορύξεων σε περιοχές Natura και το επιχείρημα του αρμόδιου υπουργού είναι πως το ίδιο έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Αγνοώντας φυσικά πως αυτό από μόνο του αποτελεί περισσότερο επιχείρημα αποτροπής παρα υιοθέτησης της ίδιας τακτικής εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων σε βάρος πάντα του περιβάλλοντος.

 Η ηγεσία της χώρας όποια και αν είναι αυτή με την στήριξη της κοινωνίας πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Οφείλουμε όλοι να δούμε την χώρα σε δέκα, σε είκοσι χρόνια από τώρα και να δούμε σε τι θέση βρίσκεται, θα μεταφέρουμε ακόμα πετρέλαιο με πλοία στα νησιά του αιγαίου- με ότι συνεπάγεται αυτό- ή θα έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή ενός αιολικού πάρκου που θα καταστήσει τα νησιά μας ενεργειακά ανεξάρτητα; Θα έχουμε αξιοποιήσει τις ενεργειακές δυνατότητες της φύσης που τόσο απλόχερα μας παρέχει η χώρα μας ή θα συνεχίσουμε να ζημιώνουμε το περιβάλλον με τις απαρχαιωμένες τακτικές μας; Θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να παράγουμε ενέργεια μέσα από τα απόβλητα που παράγουν οι πόλεις ή θα συνεχίσουμε να κοιτάμε που θα θάψουμε και που θα κάψουμε τα σκουπίδια;

 Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα όταν σκέφτεται κανείς το μέλλον της χώρας μας και δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που όλοι μας θα πρέπει να αποφασίσουμε που στεκόμαστε και η απόφαση μας αυτή θα καθορίσει τι πλανήτη θα παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται.

Νίκος Βασιλόπουλος
@NikosVasilopou5
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ