Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Η Συμβολή των Νέων στην Προστασία του Περιβάλλοντος

Καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή οδεύουν τον πλανήτη μας σε αργό (όχι τόσο) θάνατο, η Γη στηρίζει όλες τις ελπίδες της στους νέους και στην υιοθέτηση μίας οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή μαστίζει τον πλανήτη Γη και θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα του, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα. Λιώνουν πάγοι, καίγονται δάση, μολύνονται θάλασσες, το οικοσύστημα καταρρέει. Η μόνη ελπίδα επιβίωσης του πλανήτη είναι φυσικά η νεολαία. Οι νέοι, όντας εύστροφοι, ανοιχτόμυαλοι, καινοτόμοι, έτοιμη για δράση, είναι αυτοί που μπορούν να σώσουν το περιβάλλον, το ίδιο μας το σπίτι.


Αδιαμφισβήτητα, αρκετοί νέοι έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί. Σε όλο τον κόσμο έχουν οργανωθεί σωματεία και ομάδες εφήβων, των οποίων οι δράσεις (διαδηλώσεις, αφύπνιση των πολιτών κλπ.) εξασφαλίζουν κατά ένα σημαντικό ποσοστό τη μακροχρόνια προστασία του πλανήτη. Ένα αρκετά γνωστό παράδειγμα είναι η 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία μόλις στα 15 της (20 Αυγούστου 2018) ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Fridays For Future”, αφότου απέργησε από το σχολείο της για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Έτσι, η Greta ώθησε πολλούς μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο να ενωθούν και να διαμαρτυρηθούν ομαδικά, ώστε να αποκατασταθεί ισορροπία στο περιβάλλον. Φυσικά οι περιβαλλοντικές αυτές δράσεις έφτασαν και στην Ελλάδα, όπου πολλοί μαθητές της δευτεροβάθμιας αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οργάνωσαν πορείες και ομάδες διαμαρτυρίας. Μία ομάδα που ασχολείται επίσης με οικολογικά θέματα και ανησυχίες είναι και τα μέλη του Τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Πρωτοβουλίας Νέων.


Εξυπακούεται πως η προστασία του πλανήτη μάς αφορά όλους και οφείλουμε να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με μικρές καθημερινές πράξεις. Συγκεκριμένα, η μείωση της χρήσης πλαστικού στην καθημερινή μας ζωή μειώνει σημαντικά τους ρύπους που καταλήγουν στη θάλασσα και ευθύνονται για το θάνατο αρκετών θαλάσσιων ζώων και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τα εργοστάσια επεξεργασίας πλαστικού και πετρελαίου. Ακόμα, η καθιέρωση του συστήματος ανακύκλωσης καταπολεμά τη συσσώρευση απορριμμάτων σε χωματερές και την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, καθώς δημιουργούνται και νέα προϊόντα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος, μία πολύ σημαντική δράση είναι η λεγόμενη δενδροφύτευση, η οποία βέβαια δεν είναι εφικτή σε ατομικό επίπεδο αλλά μπορεί να γίνει σε συνεργασία με έναν δήμο ή ως σχολικό project, αφού τα δέντρα είναι η κύρια πηγή ζωής μας.


Συνεπώς, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε και όλοι ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσουμε το περιβάλλον και αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με τη συμβολή των νέων, των μελλοντικών πολιτών. Ας ελπίσουμε λοιπόν σε ένα καταπράσινο και φωτεινό μέλλον.


Γιώργος Θέμελης
georgethemelis_
Ο Γιώργος Θέμελης είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ