Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Κλιματική Αλλαγή, αφορμή για κοινωνική αλλαγή.

Μια κριτική ματιά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και στην επιβράδυνση ή ακόμα και ακύρωση που αυτό προκαλεί στην επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη μας. Ο πλανήτης μας περνάει κρίση, μια κρίση η οποία αφορά όλους μας ανεξαιρέτως. Είναι υψίστης σημασίας να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε όχι μόνο το δικό μας μέλλον αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών πάνω σε αυτό τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο περιβαλλοντολόγοι από όλο τον κόσμο συνεδριάζουν και παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να ωθήσουν τους ακροατές τους σε αλλαγή. Το 2018 οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποίησαν και είπαν ότι το τέλος είναι πλέον πολύ κοντά. Δυστυχώς τους αγνοήσαμε για άλλη μια φορά. Το κόστος για να σωθεί ο πλανήτης είναι τεράστιο, εκατομμύρια ζωές αλλά και λεφτά θα χαθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση εμφανίζεται το Green New Deal.

To Green NewDeal πρόκειται για μια υπόσχεση, κυρίως από την πλευρά των Αμερικανών πολιτικών, για περιβαλλοντολογική αλλαγή. Συστάθηκε από την εκπρόσωπο Alexandria Ocasio Cortez και τον γερουσιαστή Ed Markey και αποτελείται από 2 κύρια ερωτήματα, τι πρέπει να κάνουμε και πως θα στηρίξουμε τους ανθρώπους. Σχετικά με το πρώτο, βασική ιδέα που παρουσιάζεται σε όλο το πρώτο κομμάτι είναι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων καθώς και των αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Μια τόσο δραματική αλλαγή προϋποθέτει μια εκ θεμελίων αλλαγή της κοινωνίας. Εργοστάσια και βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν εντελώς με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους. Εδώ έρχεται το δεύτερο μέρος της συμφωνίας και μιλάει για τους τρόπους στήριξης των ανθρώπων που θα θυσιαστούν στον βωμό της κλιματικής αλλαγής. Υπόσχονται οικονομική και εκπαιδευτική στήριξη, νέες θέσεις εργασίας και φυσικά προτεραιότητα στους εργαζομένους και όχι στα μεγάλα κεφάλια που θα τρέξουν να επωφεληθούν ξανά από όλο αυτό.

Όμως γιατί δεν γίνεται κάτι;

Η πιο απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι εμπλέκεται η πολιτική. Δυστυχώς έχει αποτελέσει ένα ακόμα μέσο για να διχάσει τους πολίτες πάνω σε έναν κίνδυνο που δεν θα κάνει διάκριση ανάλογα με το τι ψηφίσαμε, πάνω σε έναν κίνδυνο που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Γιατί δεν αφήνουν τον κόσμο να δει την αλήθεια; Γιατί δεν τους συμφέρει.

Δεν είναι άγνωστο σε κανένα από εμάς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξουσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με κάποια μεγάλη βιομηχανία, επομένως άρρηκτα δεμένοι με ένα σύστημα που τους συμφέρει, το καπιταλιστικό. Επειδή η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μια σημαντική είσοδος στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς δεν βασίζεται στη νομισματική αξία για να είναι «πραγματική», προσθέτει νομιμότητα στη μαρξιστική κριτική της αιθέριας δηλαδή μεταφυσικής φύσης της καπιταλιστικής ιδεολογίας. Αυτό το σημείο είναι κεντρικό στο να καταλάβουμε γιατί οι καπιταλιστές οικονομολόγοι έχουν υποτιμήσει το πραγματικό κόστος της καπιταλιστικής παραγωγής. Είναι το κλειδί για να αντιληφθούμε γιατί οι περιβαλλοντολόγοι έχουν αποτύχει να πείσουν τους βιομηχάνους και τους καπιταλιστικούς ιδεολόγους ότι η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ένα πραγματικό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής.

Άρα πως πορευόμαστε;

Όπως στα περισσότερα πράγματα έτσι και εδώ η γνώση είναι δύναμη. Οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας και ύστερα στο περιβάλλον να μάθουμε να διαβάσουμε και να δούμε τι αντίκτυπο έχει η κάθε αναπνοή μας σε αυτό τον πλανήτη και τι μπορούμε να κάνουμε να το αλλάξουμε. Το πρόβλημα του Green New Dealδεν είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί. Χωρίς ένα πρόγραμμα για μια δίκαιη μετάβαση, τα πιθανά αποτελέσματα είναι μια απεργία κεφαλαίου που «αποδεικνύει» ότι ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός είναι μια τρύπα στο νερό. Χωρίς μια γενικότερη κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία καινοτομία και η διολίσθηση στο χάος θα συνεχιστεί. Μια γενικότερη αλλαγή της κοινωνίας μας, μας περιμένει και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την δεχτούμε αν θέλουμε όντως να εξασφαλίσουμε την επόμενή μας μέρα πάνω στον πλανήτη μας.

Ειρήνη Μαυρουδή
@mavroudi_irene
Η Ειρήνη Μαυρουδή σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι μέλος και αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ