Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Μία ταλαιπωρημένη γενιά

Λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο αυτή την φορά βρίσκεται η συζήτηση για το κατά πόσο θα υπάρξει ίση αντιμετώπιση των μαθητών που δίνουν εξετάσεις φέτος για πρώτη φορά και αυτών που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα.

Λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο αυτή την φορά βρίσκεται η συζήτηση για το κατά πόσο θα υπάρξει ίση αντιμετώπιση των μαθητών που δίνουν εξετάσεις φέτος για πρώτη φορά και αυτών που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα. Οι μαθητές που ρίχνονται στην μάχη των πανελλαδικών φέτος και η εμπειρία αυτή αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια. Επί της ουσίας αυτοί οι μαθητές (γενιά 02) είναι <<πειραματόζωα>> σε ένα σύστημα που υπέστη σημαντικές αλλαγές στην διδακτέα ύλη. Από την άλλη οι μαθητές που δοκιμάζουν την τύχη τους και φέτος δίνοντας εξετάσεις ( γενιά 01) βίωσαν πέρσι το απόλυτο άγχος ιδιαίτερα αυτοί της θετικής κατεύθυνσης.

Αρχικά , λόγος θα πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση που έλαβαν οι φετινοί υποψήφιοι από το υπουργείο. Οι ανακοινώσεις για το <<κόψε-ράψε>> στην διδακτέα ύλη καθυστέρησαν να ανακοινωθούν με αποτέλεσμα οι μαθητές να δώσουν βάρος σε πράγματα που εν τέλει δεν θα  τους χρειαστούν για τις εξετάσεις .Ακόμα , στις αρχές της χρονιάς το υπουργείο  πρόσθεσε κεφάλαια σε κάθε μάθημα με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος δουλείας των μαθητών, πράγμα που δεν αποτέλεσε ριζική τομή στο υπάρχον σύστημα  πάρα μόνο επιφανειακό <<μπάλωμα>>, καθώς το θέμα του εθνικού απολυτηρίου έμεινε στο συρτάρι. Έτσι, οι μαθητές αυτοί καλούνται να διαχειριστούν περισσότερο όγκο δουλειάς με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμα και ο εναπομένον ελεύθερος χρόνος που είχαν. Αξίζει να αναφερθεί πως στην θεωρητική κατεύθυνση εισήχθη καινούργιο μάθημα για το οποίο δεν υπήρχαν σε κάποιες περιοχές καθηγητές ώστε να διδάξουν. Το εν λόγω μάθημα είναι η Κοινωνιολογία και απαιτεί σε μεγάλο βαθμό την απομνημόνευση όπως και η Ιστορία.

     
Η οδύσσεια των περσινών υποψηφίων συνεχίζεται καθώς ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο οι ημερομηνίες διεξαγωγής των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Η συγκεκριμένη γενιά είχε να αντιμετωπίσει τον περσινό Ιούνιο ουκ ολίγες δυσκολίες. Όσων αφορά την θετική κατεύθυνση αντιμετωπίστηκε από τους υπεύθυνους που έθεσαν τα θέματα χωρίς ιδιαίτερη επιείκεια. Τα σχόλια για τα περσινά θέματα δεν ήταν κολακευτικά καθώς ακόμα και η πολιτική ηγεσία τα σχολίασε μιλώντας για λάθος σχεδιασμό. Κάποιες ιστοσελίδες έγραψαν μάλιστα για το μάθημα της Χημείας << τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας>> .Παρ όλα αυτά είχαν προηγηθεί αντιδράσεις για την Φυσική καθώς πολλοί μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ένα σχήμα ήταν διαφορετικό από αυτό που είχαν αντιληφθεί.  Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο όμως  η ευθύνη είναι του καταναλωτή επομένως  ακόμα  και αν έγινε κάποιο λάθος η ευθύνη βαραίνει και τους μαθητές και τους υπευθύνους για τα θέματα. Σε ένα τέτοιο κλίμα μισαλλοδοξίας άλλα και απογοήτευσης οι μαθητές του τρίτου πεδίου έπρεπε να εξεταστούν σε ένα ακόμα μάθημα ακόμα και αν η διάθεση τους βρισκόταν στα τάρταρα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το παζλ της κούρασης και της απογοήτευσης των συγκεκριμένων ατόμων καθώς χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα για να ξαναδώσεις έναν τέτοιο αγώνα.        

Κλείνοντας, μπορεί οι δυσκολίες να έρχονται η μία μετά την άλλη, ωστόσο με την συνεχή προσπάθεια και την ψυχική δύναμη οι κόποι τους θα καρποφορήσουν. Ένα μήνυμα προς τους αρμόδιους, μην ταλαιπωρείται άλλο αυτά τα παιδιά δώστε τους λύσεις και εναλλακτικές η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλαδικές.

Λεωνίδας Γιαννόπουλος, μέλος του Κινήματός Μαθητών


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ