Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

«Ναοί» παιδείας, μόρφωσης και πολιτισμού εναντίων βίας, βαρβαρότητας και καταστολής

Εάν κάποιος με ρωτούσε πως θα μπορούσα, να το φανταστώ στο μυαλό μου ή να το παρομοιάσω με κάτι, όταν βλέπω τις δυνάμεις καταστολής του αστυνομικού κράτους που έχει διαμορφωθεί στην Ελληνική επικράτεια υπό την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το μοναδικό ίσως πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό μου είναι εικόνες Ναζιστών Γερμανών στρατιωτών να βεβηλώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά αυτά τα παγκόσμιας και πρώτιστος εθνικής κληρονομίας-αναγνώρισης αρχαιά μνημεία οπού παραμένουν ακόμη «όρθια» θυμίζοντας σε όλους μας τον λαμπρό πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας.

Εάν κάποιος με ρωτούσε πως θα μπορούσα, να το φανταστώ στο μυαλό μου ή να το παρομοιάσω με κάτι, όταν βλέπω τις δυνάμεις καταστολής του αστυνομικού κράτους που έχει διαμορφωθεί στην Ελληνική επικράτεια υπό την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το μοναδικό ίσως πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό μου είναι εικόνες Ναζιστών Γερμανών στρατιωτών να βεβηλώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά αυτά τα παγκόσμιας και πρώτιστος εθνικής κληρονομίας-αναγνώρισης αρχαιά μνημεία, οπού παραμένουν ακόμη «όρθια» θυμίζοντας σε όλους μας τον λαμπρό πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας.

Ως μια συνέχεια του προηγούμενου μου άρθρου «Τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως τώρα στην ανώτατη εκπαίδευση;» , οπού έγινε μια ανάλυση κατά πιο τρόπο η κυβέρνηση διαλύει κατά ένα μεγάλο βαθμό την ελεύθερή δημοκρατική και ακαδημαϊκή παιδεία και ελευθερία μέσα στους «ναούς» μόρφωσης οπού θα έπρεπε να ήταν τα πανεπιστήμια. (Αυτό βέβαια ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις μπορούσε  κάνεις να πει πως τα πανεπιστήμια μας είναι τελεία και ότι είναι ναοί μορφώσεις και παιδείας και λειτουργούν όλα άψογα αλλά αυτό είναι ένα θέμα- ένσταση που ανοίγει και σηκώνει μια άλλη πολύ μεγάλή κουβέντα).

Αυτήν την φορά θα κάνουμε μια πιο φιλοσοφική ανάλυση παρομοιάζοντας τις βίαιές δυνάμεις καταστολής της Κυβερνήσεις με του βαρβάρους και «ιερόσυλους» Ναζιστές Γερμανούς από τα σκληρά χρόνια της κατοχικής Ελλάδας. Πόσο πιο οξύμωρες θα μπορούσε να είναι αυτές οι εικόνες ;! Από την μια πλευρά οι Ναζιστές χαιρετώντας με τον γνώριμο ναζιστικό τρόπο με φόντα τις Καρυάτιδες και  περνώντας «πόζα» για φωτογράφιση στο απίστευτης πολιτιστικής αξίας σύμβολο μας, τον Παρθενώνα. Μερικές από τις ασυλίες τους ; Σπάσιμο μπουκαλιών πάνω στις κολόνες φτύσιμο και περιοχή ουρητήριού αλλά και «αγοραίου» έρωτα η περιοχή της ακρόπολης στα χρόνια της κατοχής.

Από την αντίπερα όχθη ερχόμαστε στο 2021 οπού βλέπουμε τους «Ναούς» μορφώσεις και παιδείας (ή τουλάχιστον  αυτό θα έπρεπε να ήταν) ασφυχτικά περικυκλωμένοι από δυνάμεις καταστολής αντί φοιτητών και φοιτητριών όπως θα ήταν το φυσικό. Βίαιή καταστολή έως όσο δεν πάει σε φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι φωνάζουν για τα αυτονόητα (αν και στις μέρες μας τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται) δηλαδή να ανοίξουν επιτελούς οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας και να δοθούν αυτά τα  30 εκατομμύρια για μια σωστή αναβαθμιζομένη  παιδεία και όχι για την πανεπιστημιακή αστυνομία ώστε για παράδειγμα να βελτιωθούν τα μηχανογραφικά συστήματα των πανεπιστημίων, δεν γίνεται να γράφεις εξετάσεις και να θέλεις να στείλεις το αρχείο της εξετάσεις και να «πέφτει» το πανεπιστημιακό email οπού είναι ένα δωρεάν λογισμικό ή το e-class και ένα δεύτερο ακόμη παρά πολύ σημαντικό παράδειγμα  να υπάρχουν πραγματικά κίνητρα για κάποιον φοιτητή να φτάσει έως το διδακτορικό με σκοπό την ερεύνα και την προαγωγή του επιστημονικού κλάδου του με την απαραίτητή στήριξη από το κράτος. Αυτά τα δυο  είναι ένα πάρα πολύ μικρό δείγμα στο που θα μπορούσε να εστιάσει η κυβέρνηση ώστε να αναβαθμίσει την παιδεία γιατί διαφορετικά θα μπορούσα να γράφω έως αύριο πολλά ακόμη παραδείγματα και περιπτώσεις οπού "νοσούν" τα ΑΕΙ μας και σιγουρά δεν εννοώ από τον covid-19.

Προφανώς όμως  από ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει μπερδέψει την «αναβάθμιση» της καταστολής με την αναβάθμιση της παιδείας. Θα μείνετε στην ιστορία με μαύρα γράμματα για το πως διαμορφώνετε τους «ναούς» της παιδείας και μορφώσεις, όπως έμειναν στην ιστορία οι βεβηλώσεις των ναζιστών Γερμανών οπού «ασέλγησαν» όπως αλώστε κάνετε και εσείς με την μονή διαφορά ότι εκείνοι το έκαναν με τους ναούς του πολιτισμού. Το έγραφε χαρακτηριστικά άλλωστε και το πάνω που τοποθετήθηκε στον αδριάντα του Αριστοτέλη στο ΑΠΘ " Ο Αριστοτέλης θα ντρέπονταν για την πολιτική σας".

Ιωάννης Πανανός
@IoannisPananos
O Ιωάννης Πανανός είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης μέλος και τακτικός αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ