Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Νέοι στην πρώτη γραμμή

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται (Μπρεχτ)

Οι τελευταίες γενιές, έχουν μεγαλώσει κάτω από συνθήκες ακραίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η δυστοπία είναι για την μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων, μια κανονικότητα. Μέσα σε όλα αυτά, η πανδημία που βίαια άλλαξε τις ζωές μας, τον τελευταίο χρόνο, αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι ο παράγοντας που θα κρίνει την μελλοντική πορεία και προοπτική, είναι η αντίδραση των πιο άμεσα θιγόμενων, των νέων, απέναντι σε αυτή την λαίλαπα.

Οι επιλογές είναι δύο.

Η μία, είναι να μείνουμε αμέτοχοι, απολιτικοποίητοι, απλοί παρατηρητές των γεγονότων που καθορίζουν τις ζωές μας. Αυτός όμως είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή, καθώς οδηγεί αναμφίβολα σε έναν κόσμο όπου θα παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

Η άλλη επιλογή, είναι αυτή της ενεργής δραστηριοποίησης και οργανωμένης δράσης. Νέοι, με άποψη, που αντιδρούν, διαμαρτύρονται, και ζητούν το δικαίωμα στο όνειρο που τους έχουν στερήσει.

Με μεγάλη ικανοποίηση, βλέπω ένα μεγάλο μέρος να επιλέγει τον δεύτερο δρόμο. Σήμερα, η νέα γενιά δεν μένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές.

Αυτό φάνηκε τόσο στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, όπου υπήρξε μαζική δραστηριοποίηση απέναντι στον φασισμό, όσο και με τις δυναμικές καταλήψεις του Οκτώβρη, και τις έντονες αντιδράσεις σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, που θα είχαν λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Θεωρώ λοιπόν, ότι βαδίζουμε προς μια νέα εποχή, όπου το συλλογικό θα αντικαταστήσει το ατομικό, και η δράση την απάθεια.

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα προπομπός θετικών εξελίξεων.

Κώστας Τσικουδάκης
k_tsikoudakis
Ο Κώστας Τσικουδάκης, είναι μαθητής Γ Λυκείου, και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ