Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Ο σεξισμός είναι εδώ

Όπως είναι γνωστό τα ΜΜΕ διαδραματίζουν έναν αξιοσημείωτο ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Παρόλα αυτά οι συντάκτες των κειμένων των δημοσιεύσεών τους, λόγω ιδιοτελών σκοπών, προβάλλουν τους χρήστες μηδενιστικά πρότυπα.
Όπως είναι γνωστό τα ΜΜΕ διαδραματίζουν έναν αξιοσημείωτο ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Παρόλα αυτά οι συντάκτες των κειμένων των δημοσιεύσεών τους, λόγω ιδιοτελών σκοπών, προβάλλουν τους χρήστες μηδενιστικά πρότυπα.


Καλλίγραμμα μοντέλα χαμογελούν στις οθόνες διαφημίζοντας αυτοκίνητα, σκούπες, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα και γενικότερα καταναλωτικά αγαθά που παρέχει στους πολίτες η καπιταλιστική κοινωνία. Ακόμα ο Τύπος και η δημοσιογραφία αυξάνουν τις πωλήσεις, άρα και την κερδοφορία τους, μέσω σεξιστικών τίτλων στα άρθρα τους.

Τα ΜΜΕ είναι μεγάλες «επιχειρήσεις» και άτυπα κέντρα λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα προτεινόμενα θέματα που αξιολογικά θα κριθούν ως «είδηση» και πως αυτά θα «πλασαριστούν» ώστε να είναι θελκτικά. Ως κύρια πηγή πληροφόρησης για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα έχουν καίριο ρόλο παρέμβασης, καθοδήγησης, αναπαραγωγής και προβολής έμφυλων ανισοτήτων.

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα ΜΜΕ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή όλων μας και πιο συγκεκριμένα η αδιάκοπη περιήγηση στο διαδίκτυο, ρόλοι και στερεότυπα αναπαράγονται διαρκώς καθιστώντας τον ρατσισμό και ιδιαιτέρως τον σεξισμό μέρος της καθημερινότητάς μας

Το φαινόμενο του σεξισμού δυστυχώς διαδώθηκε και υπάρχει ακόμα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το 63% των γυναικών δημοσιογράφων έχει υποστεί λεκτική βια, οι άντρες αντιπροσωπεύουν το 75% στις πηγές πληροφόρησης και στα θέματα ειδησεογραφίας, το 50% των γυναικών στην Σουηδία κακοποιούνται και παρόλο το κράτος πρόνοιας που έχουν δίπλα τους το 45% απο αυτές δεν το έχει καταγγείλει.

Η βία μερικές φορές ξεκινάει από ένα αστείο οι μεμονωμένες σεξιστικές πράξεις μπορεί να φαίνονται καλοπροαίρετες αλλά καλλιεργούν ένα θύμα εκφοβισμού, φόβου και ανασφάλειας. Αυτό οδηγεί στην ενίσχυση του δικαίου της πυγμής κυρίως εναντίων του γυναικείου φύλου.

Αν είσαι κορίτσι που το φαινόμενο του σεξισμού αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σου και έχει πάρει αρνητική τροπή...ΜΙΛΑ. Μην το αφήσεις έτσι! Είμαστε όλοι δίπλα σου.

Το κράτος, η οικογένεια σου, οι φίλοι σου και ο νόμος. Αν είσαι αγόρι που παρατηρεί συχνά αυτό το φαινόμενο εναντίων των κοριτσιών, μίλα και εσυ. Πάρε την αστυνομία και πες η τάδε κοπέλα δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο τάδε μέρος από τον τάδε άντρα.

Καταπολέμησέ το, λάβε δράση. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη απο πολίτες που προσπαθούν για το κοινό καλό και όχι απο πολίτες που απλά ενισχύουν το κακό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε τα αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα. Το κακό υπάρχει ήδη εκεί έξω. Κάντε κάτι γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι!
Ειρήνη Μπέλση, μαθήτρια της Β' Λυκείου.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ