Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

ΟI ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και οφείλουμε να μιλήσουμε για αυτό το σημαντικό γεγονός. Γυναίκες που ξέρουμε, γυναίκες που έχουμε δει ή μιλήσει έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας. Εμείς υποστηρίζουμε κάθε θύμα αυτής της πατριαρχικής κοινωνίας. Είμαστε η φωνή αυτών των ανθρώπων!

Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η “Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας” ήταν στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, η υλοποίηση της οποίας έγινε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής. Η ημερομηνία 8 Μαρτίου προτάθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών το 1910.

Οι γυναίκες μετά από αιώνιους αγώνες για τα νόμιμα δικαιώματα τους, κατάφεραν να κερδίσουν την δυνατότητα εκλογής και ψήφου. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934, ενώ σε βουλευτικές στις 19 Φεβρουαρίου το 1956. Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να εκλεχθούν οι γυναίκες και στις εκλογές του 1956, η Λίνα Τσαλδάρη εισέρχεται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ακόμα και σήμερα, όμως, ο αγώνας συνεχίζεται. Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και το catcalling, είναι συχνό φαινόμενο για τις περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως. Τα πατριαρχικά κατάλοιπα είναι εμφανή και επηρεάζουν σε μεγάλο μέρος την καθημερινότητα μας.

Πολλές από τις ηρωίδες της καθημερινής ζωής αντιμετωπίζουν και φαινόμενα οικογενειακής βίας. Αυτά τα φαινόμενα, συχνά, είναι είτε από πατέρες προς τις κόρες τους είτε από συζύγους και πρέπει να εξαλειφθούν πλήρως.

Στην επικαιρότητα βρίσκονται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε όλους τους χώρους. Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν η αφορμή και έδωσε δύναμη και σε άλλα θύματα βίας να μιλήσουν για τις άσχημες εμπειρίες τους. Αθλήτριες, ηθοποιοί, μαθήτριες.

Εμείς είμαστε με το μέρος όλων των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας. Και μπροστά στα ερωτήματα του κόσμου “Γιατί τώρα;”, εμείς θα απαντάμε γιατί τώρα μπορούν! Κανένα θύμα δεν χρωστάει σε κανέναν να μιλήσει για τα τραύματα του και εμείς θα σταθούμε πλάι σε όλες τις Μπεκατώρου, σε όλες τις Δούκα και σε όλες τις γυναίκες που βρέθηκαν σε μια τόσο άσχημη κατάσταση και μπόρεσαν να μιλήσουν!

Τηλεφωνικές γραμμές στήριξης:

-Τηλεφωνική γραμμή SOS: 19200

-Γραμμή SOS “Δίπλα σου”: 2109700814

-Γραμμή κατά της βίας των γυναικών: 15900

-Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 197

(Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ε.Κ.Κ.Α)


-Γραμμή από το Χαμόγελο του Παιδιού: 1056


-Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112


-Γραμμή “Ελπίδα”: 8011116000


-Καταφύγιο Γυναίκας: 2310551041

-Κέντρο γυναικών του Δήμου Καρδίτσας: 2441071594

Αυτά είναι μερικά τηλεφωνικά κέντρα που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενες. Υπάρχουν επίσης νομικά συμβουλευτικά τμήματα που λειτουργούν δωρεάν και παρέχουν την οποιαδήποτε υποστήριξη.

Κατερίνα Μπέγια
Η Κατερίνα Μπέγια γεννήθηκε στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ