Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Οι κοινωνικές νόρμες

Οι ήδη υπάρχουσες αξίες, η πατριαρχική κοινωνική συγκρότηση και κοσμοθεωρία πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από την σύγχρονη δικτατορία. Τις κοινωνικές νόρμες!

Με αφορμή την επικαιρότητα περί καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας και της υπάρχουσας κοσμοθεωρίας από την φυσιολογικότητα του σώματος των γυναικών, τις συνήθειες ορισμένων ανδρών αλλά και την ύπαρξη των «νοσηρών» μειονοτήτων, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Τις κοινωνικές νόρμες!

Οι κοινωνικές νόρμες είναι συμπεριφοριακοί κανόνες που παρουσιάζουν το πώς είναι το πρότυπο ενός ιδανικού άνδρα και μίας ιδανικής γυναίκας. Φυσικά, όποιος αντικομφορμιστής υπάρξει, θα γίνει αμέσως δακτυλοδεικτούμενος και δέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών, επειδή απλά τόλμησε να διαφέρει από την μάζα και να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. Οι κοινωνικές νόρμες παρουσιάζουν την γυναίκα ως το, υποχρεωτικά, ωραίο φύλο που πρέπει να είναι αδύνατη φορώντας «θηλυκά ρούχα» όπως τα φορέματα σε «θηλυκά» χρώματα όπως το ροζ, πάντα αποτριχωμένη και πάντα στην εντέλεια περιποιημένη και βαμμένη όχι όμως για τον εαυτό της αλλά για να είναι θελκτική προς το ανδρικό φύλο. Αντίθετα, ο άνδρας πρέπει να είναι αρκετά αρρενωπός, «κυνηγός» και αμείλικτος μη σηκώνοντας μύγα στο σπαθί του! Αυτές φυσικά οι νόρμες δεν άφησαν στο απυρόβλητο τις σεξουαλικότητες αφού η θηλυκότητα θεωρείται άμεσα συνυφασμένη με τους ομοφυλόφιλους άνδρες ενώ η αρρενωπότητα με τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Μιλάμε δηλαδή για ένα κατάλοιπο της πατριαρχίας.

Οι νόρμες που έμμεσα «επιβάλλονται» σε κάθε μέλος της κοινωνίας μας, μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμη και από δραστηριότητες της ρουτίνας. Ας μετρήσουμε τις φορές που με καμάρι μια δυναμική γυναίκα χαρακτηρίστηκε «παλικάρι» και ότι επέδειξε «ανδρεία» αλλά και τις φορές που ένας άνδρας για διάφορους λόγους ονομάστηκε υποτιμητικά «γυναικούλα» ή άκουσε την φράση «δεν τιμάς τα παντελόνια σου, πήγαινε βάλε καμιά φούστα». Επιτρέπουμε δηλαδή μέχρι σήμερα την οικειοποίηση ανθρώπινων χαρακτηριστικών από τα φύλα άλλα και την πατριαρχική αντίληψη ότι η ανδρική συμπεριφορά, στα όρια που δεν αγγίζει την σεξουαλική πρακτική, είναι ανώτερη της γυναικείας. Επιτρέπουμε ακόμα, εκεί που η κοινωνικά κατασκευασμένη φύση των ανδρών είναι προτέρημα, η αντίστοιχη των γυναικών να είναι μειονέκτημα. Το λες και πατριαρχικό!

Σαφώς, όσοι παρουσιάζουν «αποκλίνουσες συμπεριφορές» από αυτές που οι κοινωνικές νόρμες προστάζουν γίνονται δέκτες δριμύτατων κατηγοριών, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Αυτές οι κατηγορίες προφανώς προέρχονται από άτομα που δεν κατάφεραν να σωθούν από τις κοινωνικές επιταγές, που τους κλείνουν τα μάτια και δεν τους αφήνουν να καταλάβουν ότι το διαφορετικό είναι αμορφία. Ότι οι λεγόμενες ατέλειες του καθενός δεν είναι άλλο παρά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ξεχωριστούς. Ας μην επιτρέψουμε σε τέτοια άτομα να διαγράψουν τους αγώνες που κάνουμε για την ηθική κατάργηση των προτύπων ομορφιάς και των κοινωνικών νορμών που ουσιαστικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα (ρατσιστικά ξεσπάσματα, μισογυνισμός κ.λπ.) με καταστροφικές συνέπειες.

Ας φορέσουμε ότι θέλουμε, ας βαφτούμε όσο θέλουμε, ας συμπεριφερθούμε όπως θέλουμε. Ας κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε χωρίς φόβο στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και αυτός θα είναι ο τρόπος που η κοινωνία θα αλλάξει και θα ξεράσει αυτά που προηγούμενα χρόνια, μέσω «αντιπροσώπων», προσπαθούσε να επιβάλει.

Οι ήδη υπάρχουσες αξίες, η πατριαρχική κοινωνική συγκρότηση και κοσμοθεωρία πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από την σύγχρονη δικτατορία. Τις κοινωνικές νόρμες!


Αλέξανδρος Ραμιώτης
ramiwthss
Ο Αλέξανδρος Ραμιώτης είναι Γ. Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Νέων και πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ