Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Οι θάλασσες εκπέμπουν SOS

Πως επηρεάζει η χρήση και μη ορθή ανακύκλωση των πλαστικών τις θάλασσές μας.

Πως θα σας φαινόταν εάν αφαιρούσαμε από τις θάλασσές μας τα στοιχεία αυτά που ομορφαίνουν τη χώρα μας, ετησίως προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και μας δίνουν ζωή. Εάν αφαιρούσαμε τα γαλαζοπράσινα νερά, την πλούσια βιοποικιλότητα, το οξυγόνο μας. Σε μία άλλη πραγματικότητα ίσως κάναμε λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όμως δυστυχώς τα σενάρια αυτά δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι θάλασσές μας και οι θάλασσες την Μεσογείου εκπέμπουν sos και εμείς «κλείνουμε τα μάτια» σε μία ενδεχόμενη καταστροφή.


Ποιες ωστόσο είναι οι αιτίες που κοντεύουν να αφανίσουν τη θαλάσσια ζωή πριν ακόμα η γενιά το 02’ φτάσει όντως τα 40; Χρησιμοποιείς ανακυκλώσιμα καλαμάκια, μαζεύεις τα σκουπίδια σου από τις παραλίες, κάνεις ανακύκλωση. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα έγκειται αλλού.


Δες λοιπόν αυτό: σύμφωνα με έκθεση της WWF (2019), ετησίως ο κάθε Έλληνας πετάει 68 κιλά σκουπιδιών, ενώ τα πλαστικά που απορρίπτονται αγγίζουν τους 730.00 τόνους εκ των οποίων μόνο το 7% ανακυκλώνεται (70-75.000 τόνοι) ενώ 610.000 τόνοι καταλήγουν σε χωματερές. Συνολικά 11.500 τόνοι ρυπαίνουν τις θάλασσές μας ενώ το 70% του ποσού αυτού επιστρέφει πίσω στις ακτές.


Η λύση και συνάμα η αιτία βρίσκεται στους κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε  κάθε γειτονία. Αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε δει κανονικά σκουπίδια ή μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα μέσα στους μπλε κάδους. Η ανακύκλωση στη χώρα μας γίνεται λανθασμένα με αποτέλεσμα το 80% των πλαστικών να μην ανακυκλώνονται! Αυτό μας αφήνει με ένα ανακυκλώσιμο 20% το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα.


Χιλιάδες χελώνες, θαλασσοπούλια, ψάρια και άλλοι οργανισμοί καταναλώνουν καθημερινά μικροπλαστικά μολύνοντας την τροφική μας αλυσίδα η οποία εκτείνεται μέχρι εμάς τους ίδιους. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως 555 είδη ψαριών έχουν μολυνθεί με μικροπλαστικά. Ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5γρ. μικροπλαστικών την εβδομάδα, 250γρ τον χρόνο και 2.5 κιλά κάθε 10 χρόνια. Αυτό είναι σαν να τρώμε ένα καπάκι μπουκαλιού, ένα γεμάτο βαθύ πιάτο και ένα σωστικό σωσίβιο μικροπλαστικών αντίστοιχα.


Εάν λοιπόν δε θέλουμε οι θάλασσές μας να καταλήξουν ένα Garbage Patch*, όπως αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού, να στερέψουν από ζωή και να αποτελούνται από πλαστικό πρέπει άμεσα να λάβουμε δράση. Το πλαστικό καλαμάκι, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών για καφέ, το να ζητάς χάρτινη σακούλα ή να μην παίρνεις μία εάν δεν υπάρχει δεν αποτελεί υπερβολή. Είναι μικρά βήματα και άμεσες πρακτικές, που ο καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του. Ο καθένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης και μία ευκαιρία να βελτιώσει το μέλλον των θαλασσών μας. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.


* Garbage Patch: επιφάνεια από πλαστικά που επιπλέει και περιφέρεται στον ωκεανό. Συνολικά υπάρχουν 5 τέτοιες επιφάνειες με μεγαλύτερη αυτή του Β. Ειρηνικού ωκεανού η οποία έχει μέγεθος διπλάσιο αυτό του Τέξας.


Έλενα Βασιλάκη
@elenavasilakh
Η Έλενα Βασιλάκη είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών Ευρωπαικών και Περιφερειακών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστημίου
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ