Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Ολοταχώς για... κλιματική καταστροφή

HS2: το έργο που απειλεί την Αγγλία και το μέλλον μας!

Για άλλη μία φορά οι ‘ηγέτες’ μας μας απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ως πραγματικό γεγονός αλλά κι ότι ενεργούν πάντα προς όφελος τους επιβαρύνοντας τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Αγγλίας ενέκρινε την κατασκευή του HS2 (τρένο υψηλής ταχύτητας 2) το οποίο εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 11 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επαρκούν για την τροφοδοσία του. Επιπλέον, κατά την κατασκευή του 108 αρχαίες δασικές εκτάσεις, 693 περιοχές άγριας ζωής, 33 τοποθεσίες ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος και 5 διεθνής σημαντικοί χώροι άγριας ζωής ανεκτίμητης αξίας για την βιοποικιλότητα αλλά και την βιωσιμότητα της περιοχής θα καταστραφούν ή θα βλαφθούν ανεπανόρθωτα. Ακόμη, με βάση μια ισπανική μελέτη, 20.000 ζώα θα σκοτώνονται στις ράγες του HS2 κάθε χρόνο οδηγώντας ακόμα περισσότερα είδη προς εξαφάνιση. 

Για το συγκεκριμένο καταστροφικό έργο θα δαπανηθούν συνολικά 230 δισεκατομμύρια £ ποσοστό του οποίου θα καλύψουν οι πολίτες πληρώνοντας συνολικά 6.000 £ ο καθένας. Κι όλα αυτά ώστε το τρένο εν τέλει να χρησιμοποιείται μόνο απ’ τους εύπορους καθώς η τιμή του εισιτηρίου συγκριτικά με αυτές του 2020 θα ανέρχεται στις 180 με 240 £.

Δυστυχώς στην λίστα των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος προστίθεται και η αδιαφορία του πρωθυπουργού της Βραζιλίας για την αποψίλωση αλλά και τις πυρκαγιές του Αμαζονίου, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που επιτρέπει τις εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές αλλά και το CAP που ψήφισε η ΕΕ ενθαρρύνοντας της επιβλαβείς γεωργικές πρακτικές. 

Δυστυχώς τα παραπάνω είναι μόνο μερικά απ’ τα αμέτρητα  παραδείγματα πολιτικής ανεπάρκειας κι αδράνειας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή καθιστώντας αδύνατο τον στόχο για τον 1,5°C. Πρέπει επιτέλους να καταλάβετε πως αυτός ο αγώνας δεν γίνεται μόνο για τα δάση, τις θάλασσες, τον αέρα και τα ζώα αλλά και για εμάς καθώς η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική κρίση αλλά και ανθρώπινη! Η φύση υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει άσχετα με τις προσπάθειες μας να την καταστρέψουμε. Αυτοί που πραγματικά απειλούνται είμαστε εμείς κι αντί να κάνουμε βήματα μπροστά κάνουμε βήματα προς τα πίσω…


Μελίνα Μπελενιώτη
Η Μελίνα Μπελενιώτη είναι μέλος της ομάδας τύπου της Πρωτοβουλίας Νέων και είναι μαθήτρια της Β' Λυκείου
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ