Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Όσα πρέπει να γνωρίζoυμε για την ανακύκλωση.

Μία από τις πιο εύκολες και διαδεδομένες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος είναι η ανακύκλωση. Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ τη διαδικασία της ανακύκλωσης από το σχολείο, κάποιοι και από το σπίτι. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά θέματα που ίσως δεν ξέραμε ή αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση στις μέρες μας; Η ανακύκλωση είναι ένας από τους πιο εύκολους καθημερινούς τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αποτρέψουμε τη σπατάλη των υλικών παραγωγής και είναι μία διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο καθημερινό κόπο. Άμεση συνέπεια της ενασχόλησης με την ανακύκλωση είναι η μείωση των απορριμμάτων που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υπεδάφους. Ακόμα, εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της πρώτης ύλης και διασώζονται οι φυσικοί πόροι, αφού η πρώτη ύλη βρίσκεται ήδη διαθέσιμη στα ανακυκλωμένα προϊόντα.

Ποια είναι ανακυκλώσιμα προϊόντα; Αφού καθαριστούν από τυχόν υπολείμματα και βρωμιές, ανακυκλώσιμα θεωρούνται τα αντικείμενα που παράγονται από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα, φαγητά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα και υποδήματα. Τα πιο γνωστά και συνηθέστερα είναι βέβαια το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό, τα οποία συγκεντρώνονται σε αναρίθμητα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τις μεγαλύτερες εταιρίες πώλησης και παροχής τεχνολογικών συσκευών να δημιουργηθούν περισσότερα ειδικά σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και μπαταριών ή μικρών ανταλλακτικών. Τα τρόφιμα, μία όχι και τόσο γνωστή μορφή ανακύκλωσης, συλλέγονται σε ειδικούς κομποστοποιητές και μετατρέπονται σε βιολίπασμα και κοπριά, φιλικά και ωφέλιμα για κάθε είδος χώματος και φυτού.

Σύμφωνα με έρευνα του efsyn.gr, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού δεν κόβονται 17 δέντρα και εξοικονομούνται 130 λίτρα πετρελαίου, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων και εξοικονομούνται 12 λίτρα πετρελαίου, με την ανακύκλωση του αλουμινίου δε γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη και εξοικονομούνται 700 λίτρα πετρελαίου και, τέλος, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ακόμα, μία νέα κίνηση του δήμου Αθηναίων είναι η τοποθέτηση κόκκινων κάδων ανακύκλωσης καθαρών ρούχων, υποδημάτων, λευκών ειδών και αξεσουάρ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η άσκοπη σπατάλη των υφασμάτων και να δωρισθούν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του δήμου. Τα ρούχα αυτά είτε προσφέρονται δωρεάν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, είτε, αν δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως φόρμες εργασίας.

Ας παραδειγματισθούμε, λοιπόν, όλοι μας και ας στραφούμε σε μία καθημερινότητα ανακύκλωσης και αγάπης προς το περιβάλλον, το σπίτι όλων μας.

Γιώργος Θέμελης
georgethemelis_
Ο Γιώργος Θέμελης είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ