Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Πώς έφτασε η πολιτική συνείδηση μιας γενιάς να κοστίζει 150€;

Το νόημα πίσω από την παραχώρηση χρηματικού ποσού αξίας 150€ στους νέους και το βαθύτερο πρόβλημα απολιτικοποίησης που φανερώνει.

Πριν από λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας η απόφαση για παραχώρηση σε μορφή κάρτας ενός δώρου/ κινήτρου αξίας 150€ για τους νέους των ηλικιών 18-25 που εμβολιάζονται. Την απόφαση αυτή στήριξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην επιθυμία του να ευχαριστήσει πρωτίστως τους νέους, οι οποίοι κατά τα λεγόμενά του τήρησαν μια πολύ υπεύθυνη στάση και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, και έπειτα να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες εμβολιασμού για τις κρίσιμες αυτές ηλικιακές ομάδες.

Βέβαια, η πρώτη, ειδικά, πρόθεση του Πρωθυπουργού, η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζει, καθώς οι νέοι των ηλικιών αυτών δεν θα λέγαμε ότι είχαν προστατευτεί κιόλας από τον κ. Μητσοτάκη και εν γένει από την κυβέρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας και ιδίως της καραντίνας. Κάθε άλλο. Σε πολλές παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης μετέθετε τις ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στους "απροσάρμοστους" και "ασυγκράτητους" νέους, ψάχνοντας βέβαια για εξιλαστήρια θύματα. Τι μπορεί, λοιπόν, να δηλώνει η αλλαγή αυτή στάσης του Πρωθυπουργού;

Ένας πολιτικά νοών άνθρωπος εύκολα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι σε μια περίοδο κοινωνικού αναβρασμού, αφενός λόγω της ανάγκης όλων για αποδέσμευση από τους περιορισμούς που τέθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου λόγω της έντονης αντίδρασης μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου απέναντι στα αλλεπάλληλα λάθη της κυβέρνησης κατά την περίοδο αυτή, βασικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει την εύνοια των νέων. Γιατί συγκεκριμένα των νεων; Γιατί, κακώς (!), οι περισσότεροι νέοι απέχουν από την πολιτική, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι απέναντι σε πολιτικές δωροδοκίας σαν και την παραπάνω. Άλλωστε, ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική δεν είναι λογικό να είναι καλοπροαίρετος και συνεπώς ευάλωτος απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία;  

Στην πραγματικότητα, η δωροδοκία αυτή αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό των νέων από τα βασικά προβλήματα που τους αφορούν. Για παράδειγμα, τι αξία έχουν, αλήθεια, τα 150€ για μια νεολαία που σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βιώνει την ανεργία εντονότερα από κάθε άλλη στην Ευρώπη; Πόσο σημαντικά είναι τα 150€ για μια νεολαία που θα εκβιάζεται μέχρι και στα πανεπιστήμια με την παρουσία αστυνομικών; Πλήρως ασήμαντα! Δυστυχώς, όμως, είναι πολλοί αυτοί που επηρεάζονται από τέτοια χαμηλού επιπέδου πολιτικά τρικ. Το βαθύτερο ζήτημα, λοιπόν, είναι άλλο και αφορά την πολιτικοποίηση των νέων, ή μάλλον την αποστασιοποίηση τους από αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αποτελεί το κάτοπτρο της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, έχουμε πάντα αυτούς που αξίζουμε. Και αν αυτοί πετυχαίνουν με τέτοιο χυδαίο τρόπο τους στόχους τους, το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι δικό τους. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η πολιτική μας συνείδηση εξαγοράζεται με 150€ είναι, τουλάχιστον, ανησυχητικό.

Πέρα από την αυτοκριτική, ας σκεφτούμε τρόπους για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει ο καθένας την αξία του για την λειτουργία της κοινωνίας, να φανταστεί τον εαυτό του ως ένα γρανάζι μιας γιγάντιας μηχανής, δίχως το οποίο αυτή μένει στάσιμη. Η πολιτική δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα που προβάλλεται από τις κοινωνικές συνθήκες. Βέβαια, πολιτική δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Πολιτική σημαίνει και δρόμος. Η πολιτική σκέψη, λοιπόν, και κυρίως η μεταγενέστερη κινητοποίηση πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία ενός πολίτη που δεν άγεται και φέρεται, αλλά είναι έτοιμος νοητικά και ψυχικά να πάρει το μέλλον του στα χέρια του. Ας θωρακιστούμε όλοι, λοιπόν, καταλλήλως απέναντι στον μεγάλο αυτόν αγώνα, όχι ελπίζοντας απλώς σε ένα καλύτερο αύριο, αλλά απαιτώντας ένα καλύτερο σήμερα για να δημιουργήσουμε ένα αύριο "στο μπόι των ονείρων μας".

Πάνος Μήλιος
Πάνος Μήλιος, μαθητής γ' λυκείου, μέλος της πρωτοβουλίας νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ