Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Πως η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Παρουσίαση έρευνας για την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων εν μέσω πανδημίας

<<Θυμός, Παραίτηση, Οργή>>. Τρεις λέξεις οι οποίες περιγράφουν απόλυτα το ψυχολογικό αποτύπωμα το οποίο έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει στην κοινωνία αυτή η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία ζούμε. Έρευνες οι οποίες έγιναν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1036 (τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λόγω πανδημίας) “έβγαλαν” τα εξής αποτελέσματα :

Πριν παρουσιαστούν τα αποτελέσματα πρέπει να αναφερθεί πως το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 τηλεφωνήματα σε διάρκεια 2 μηνών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το περιεχόμενο των κλήσεων αφορούσε κατά κύριο λόγο την καραντίνα και τις σκέψεις που αυτή δημιούργησε στους πολίτες, το ποσοστό αυτών των κλήσεων ανέρχεται στο 88.1%. Το υπόλοιπο 11,9% αφορούσε γενικότερα τον COVID-19 αλλά και τα οικονομικά ζητήματα τα οποία δημιούργησε αυτή η δυστοπική  πραγματικότητα στην οποία ζούμε εδώ και έναν χρόνο.

Ακόμη μέσα από την έρευνα αυτή παρατηρήθηκε πως υπάρχει αλματώδης αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης.

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο Lockdown το ποσοστό κυμαινόταν στο 30%, στην συνέχεια υπήρχε μια σταθεροποίηση για αρκετούς μήνες όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια νέα αύξηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι οι περισσότερες κλήσεις γίνονται βραδινές ώρες αλλά και αργά τα ξημερώματα, κάτι το οποίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει ο κόσμος, δηλαδή τις διαταραχές και στον ύπνο. Ακόμη πολύ έντονο φαίνεται να είναι και το φαινόμενο της «ιδρυματοποίησης», δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο τα άτομα δεν θα βγαίνουν από το σπίτι τους ούτε μετά το τέλος αυτής της κατάστασης.

Τη συνολική επιστημονική ευθύνη της Γραμμής 10306 την έχουν οι: Μαρίνα Οικονόμου, καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α' Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Α ' Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος του Δικτύου «ΑΡΓΩ».


Μιχάλης Διακογεωργίου
Ο Μιχάλης Διακογεωργίου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων από τον Ιανουάριο του 2021 και πρωτοετής φοιτητής
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ