Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Πόσες ακόμη για να ξυπνήσει η ελληνική κοινωνία... ;

Η πατριαρχεία καλά κρατεί....

Εδώ και περίπου δυο μήνες, η ελληνική κοινωνία είχε συγκλονιστεί απ' το ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα που είχε λάβει χώρα το βράδυ της 11ης Μαϊου στα Γλυκά Νερά, με αποτέλεσμα το θάνατο της 20χρονης Caroline Crouch μπροστά στο  παιδί της.

      Αρχικά, είχε ακουστεί πως επρόκειτο για ληστεία στο σπιτικό της κοπέλας και της οικογένειάς της, όπου αλλοδαποί άνδρες, αφού έδεσαν τους συζύγους και πήραν τα χρήματά τους, σκότωσαν μέσω στραγγαλισμού την 20χρονη κοπέλα. Παρατηρήθηκε θύελλα αντιδράσεων για μια 'έκρηξη' του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στοχοποίηση των μεταναστών, κάτι που σαφώς θα έπρεπε να εκλείπει. Όμως, χθες βράδυ, μια απροσδόκητη εξέλιξη έθεσε το ζήτημα αυτό σε νέες βάσεις. Συγκεκριμένα, ο σύζυγος της άτυχης εκλιπούσας ομολόγησε πως ο ίδιος σκότωσε τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους, επειδή του ζήτησε να φύγει απ' το σπίτι μετά από άσχημο καυγά. Όπως προκύπτει, δεν μιλάμε πλέον για ληστεία, αλλά για γυναικοκτονία.

           Άλλη μια από εμάς δολοφονήθηκε στο ίδιο της το σπίτι από έναν εξαιρετικά κακοποιητικό "άνθρωπο", και όλοι εκείνοι που πριν κραύγαζαν για τα αρνητικά της μετανάστευσης τώρα ξεστομίζουν φράσεις του τύπου "μα ήταν καλό παιδί, πιλότος, αποκλείεται να έκανε κάτι τέτοιο", "είχε τα νεύρα του", "ήταν 'ένα έγκλημα πάθους", "ο δράστης ήταν εκτός εαυτού".  Όμως όχι, δεν ήταν εκτός εαυτού, τότε ακριβώς έδειξε πως στην πραγματικότητα ήταν ένας τοξικός χειριστικός άνθρωπος, που θεωρούσε ως κτήμα του την άτυχη  Caroline. Όχι, δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα, ούτε απειλούνταν απ' τη σύζυγό του, όπως τον παρουσιάζουν μερικοί διαιωνίζοντας το στίγμα της ψυχικής ασθένειας και ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες στο θύμα αντί για το θύτη.  Όλα τα παραπάνω με προβληματίζουν υπερβολικά σχετικά με το ποιόν της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία η πατριαρχία και ο σεξισμός καλά κρατούν απ' όσο φαίνεται.

               Και αναρωτιέμαι, πόσες ακόμη πρέπει να χαθούν για να αντιληφθούμε το πρόβλημα; Πόσοι βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις, γυναικοκτονίες πρέπει να βγουν στην επιφάνεια για να συνειδητοποιήσει ο μέσος έλληνας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανισότητας; Ακόμα και μετά από αυτό θα συνεχίσουν τα ισόβια να είναι μόνο εικονικά και ο ποινικός κώδικας αντί να εξελίσσεται να γίνεται όλο και πιο ανεπαρκής; Αυτό που ήρθε στο φως χθες δεν ήταν τυχαίο, ήταν αποτέλεσμα της παιδείας που φροντίζει η κοινωνία να λαμβάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες.

 Εύχομαι όλο αυτό να προβληματίσει και να βάλει σε διαδικασία αναστοχασμού και όσους μας κυβερνούν, ώστε να αντιληφθούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Μακάρι να μην χρειαστεί να χαθούν και άλλες ψυχές για να πάει μπροστά αυτή η κοινωνία. Πόσες ακόμη.... ;

Ελένη Κερασαρίδου
Η Ελένη Κερασαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων από το 2020 και πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ