Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

«Πρωταθλήτρια» στο ψέμα η Νίκη Κεραμέως

Για άλλη μια φορά, η υπουργός παιδείας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη διαφεύγοντας στην πολύ γνωστή της τακτική, που δεν είναι άλλη από αυτή της διαστρέβλωσης, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Ήταν λογικό και αναμενόμενο θα έλεγε κάνεις πως αυτήν την περίοδο θα είχε την τιμητική της αυτό το διάστημα η κ. Κεραμέως αφού τέλη Ιούλη, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε έχουμε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, οπού φέτος στιγματίστηκαν και από την περίφημη Ελάχιστή Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Δεν θα σταθώ στην ΕΒΕ αναλύοντας την αν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Αυτό το μαρτυρούν οι επιστολές των «αποτυχημένων» αριστούχων προς την υπουργό παιδείας. Παιδιά που με 20.000+ μόρια ή 19.000 έμειναν εκτός από τα δυο κορυφαία τμήματα αρχιτεκτονικής αυτό των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης την ώρα που η ΕΒΕ «βάζει» σε αυτά τα δυο τμήματα παιδιά που έγραψαν για παράδειγμά 16.900 ή 17.500 επειδή είχαν πιάσει την βάση του ειδικού μαθήματος του σχεδίου. Άραγέ πόσο δίκαιο είναι να γράφεις συνολικά για παράδειγμα 20.000 μόρια και επειδή έγραψες 0,40 κάτω από το όριο του σχεδίου να σου «τρώει» την θέση ένας που έπιασε την βάση του σχεδίου αλλά συγκέντρωσε για παράδειγμα λιγότερα από 20.000 μόρια που κατάφερες εσύ; Ακόμα, απίστευτο είναι το γεγονός ότι το εν λόγο μάθημα είναι προαπαιτούμενο για έναν / μια υποψήφιο που θέλει να περάσει σε οποιοδήποτε τμήμα πολιτικών μηχανικών ή αρχιτεκτονικής, αλλά δεν διδάσκετε στο σχολείο κι έτσι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα πληρώνουν 60 ευρώ την ώρα για μαθήματα. (η τιμή αυτή ισχύει κυρίως στην Αθήνα καθώς στην επαρχία οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες). Η ελληνική «δημόσια» εκπαίδευση στα καλύτερά της θα έλεγε κάνεις. Η ΕΒΕ ως ένας άλλος από μηχανής θεός λύνει και εξαλείφει τις δεκάδες αδικίες στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης.

Επανερχόμαστε όμως ξανά στον τίτλο και στον πρόλογο του άρθρου μας ύστερα από αυτήν την μικρή παρένθεση οπού μας έδωσε τον τόνο λιγάκι της παρούσας κατάστασης των τελευταίων ημερών. Στην προσπάθεια της κ. Κεραμέως να αμυνθεί και να υπερασπισθεί την ΕΒΕ αλλά και διαφορές άλλες αλλαγές του πολυνομοσχέδιού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) σε τηλεοπτικές της ομιλίες αλλά και στην βουλή μας είπε την εξής πληροφορία : « Το 40% των φοιτητριών και φοιτητών δεν ολοκληρώνει πότε τις σπουδές του». Για μια ακόμη φορά η κ. Κεραμέως θα εκτεθεί από τα ψέματα της. Καθώς το ποσοστό που δεν ολοκληρώνει της σπουδές του το 2018 ανερχόταν στο 4,7% συμφώνα πάντα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που χρησιμοποίησε στοιχεία της European Commission.

Το φλέγον ερώτημα όμως είναι το εξής: εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, πάνω από έναν υπολογιστή χάνοντας κάτι λιγότερο από τα μισά φοιτητικά μας χρόνια υποτίθεται για την προσωπική μας υγειά αλλά και την δημοσία στο σύνολο της, τα ΑΕΙ είχαν παραμείνει για τρία συνεχόμενα εξάμηνα κλειστά υποβαθμίζοντας και τις σπουδές μας πέρα από την κοινωνική μας ζωή την ίδια ώρα που στα Μ.Μ.Μ, στα εργοστάσια και σε διάφορες άλλες δουλειές οι άνθρωποι ήταν σαν τις σαρδέλες. Πόσα ψέματα ακόμη μπορούμε να ανεχθούμε / ακούσουμε από την κ. Κεραμέως, την χειρότερη μακράν υπουργό παιδείας στην ιστορία.

Ιωάννης Πανανός
@IoannisPananos
O Ιωάννης Πανανός είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης μέλος και τακτικός αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ