Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Ψυχολογικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών στον άνθρωπο

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε...

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τον τελευταίο μήνα σχεδόν όλη η υφήλιος δοκιμάζεται από αλεπάλληλες φυσικές καταστροφές ....Πυρκαγιές, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο, πέρα από τον πλανήτη μας, και τον ψυχισμό του ίδιου του ανθρώπου.

   Αρχικά, τα άτομα που πλήττονται από φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν ψυχοσυναισθηματικές διακυμάνσεις όπως ο φόβος για το θάνατο, τα συναισθήματα τρόμου-λύπης-ενοχής-οργής για το γεγονός ότι οι περισσότερες φυσικές καταστροφές συνιστούν απότοκο της αβλεψίας του σύγχρονου μέσου ανθρώπου, ή και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Η ένταση και η διάρκεια των παραπάνω εξαρτάται από το βαθμό έκθεσης του ατόμου στη φυσική καταστροφή. Επιπλέον, η έκθεση σε φυσικές καταστροφές έχει συνέπειες και στην κοινωνικότητα του πληγέντος, καθώς ο ίδιος τείνει να είναι πιο ευερέθιστος και ευέξαπτος σε καβγάδες, να κλείνεται στον εαυτό του, να περιορίζει τις δραστηριότητές του, και άρα να μην δίνει χρόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνοψιστούν με τη λέξη "οικο- άγχος", άγχος για το κλίμα και τις οικολογικές καταστροφές, όρος που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτών για την ψυχική υγεία.

         Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, πληττόμενοι από φυσικές καταστροφές ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η διαταραχή προσαρμογής, η διαταραχή οξέος στρες, η επιμένουσα μεταβολή προσωπικότητας. Στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, το άτομο τείνει να επαναφέρει στη σκέψη του πολλάκις το τραυματικό γεγονός, σε όνειρα, ή ερχόμενο σε επαφή με οικεία ερεθίσματα, ενώ έχει συναισθήματα άγχους, ενοχής, ενοχλητικές σκέψεις. Στη διαταραχή προσαρμογής, το άτομο για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζει έντονα ψυχοσυναισθηματικά και σωματικά προβλήματα όπως άγχος, κεφαλαλγία, ταχυπαλμία, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες ή κοινωνικότητα, διαταραχές ύπνου. Όταν πάλι ένα άτομο πάσχει από διαταραχή οξέος στρες, για ένα διάστημα τείνει να χαρακτηρίζεται από έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης σε διάφορα ερεθίσματα. Διακατέχεται από παράλογα αισθήματα ενοχής, ευερεθιστότητα, φόβο, ενώ παρουσιάζει αδυναμία συγκέντρωσης . Όσον αφορά την επιμένουσα μεταβολή προσωπικότητας, αναφέρεται σε σημαντική μεταβολή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων ενός ατόμου, συνοδευόμενη από μη προσαρμοστική συμπεριφορά που εμφανίστηκε μετά απ' την έκθεση σε τραυματικό γεγονός.

       Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι οι φυσικές καταστροφές είναι συνυφασμένες με την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία οποιουδήποτε ανθρώπου. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί ώστε να εμποδιστεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε...

Ελένη Κερασαρίδου
Η Ελένη Κερασαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων από το 2020 και πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ