Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Σχολικό άγχος

Το άγχος που προκαλεί το σχολείο, οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία των μαθητών και οι απαιτήσεις των γονέων, των εκπαιδευτικών άλλα και της ίδιας της κυβέρνησης που τείνουν να το αυξάνουν.

Η κοινωνία αυξάνει όλο και περισσότερο τις απαιτήσεις της ως προς τους σημερινούς εφήβους. Οι σύγχρονοι νέοι καλούνται να ασχοληθούν με τις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις τους ταυτόχρονα και το άγχος γίνεται μέρος της καθημερινότητας τους που τους κυριεύει.

Η εφηβική ηλικία είναι μία δύσκολη περίοδος της ζωής, αφού χαρακτηρίζεται από αισθήματα αυθορμητισμού, ορμητικότητας και ανάγκης για ανεξαρτησία. Ο έφηβος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του οπότε συχνά  παίρνει παρορμητικές αποφάσεις και αποσπάται απ' τον στόχο του.

Όμως, οι αυξανόμενες υποχρεώσεις του σχολείου αλλά και το άγνωστο μέλλον δημιουργούν προβληματισμούς και ανησυχία. Πολλοί νέοι αισθάνονται τρόμο στην ιδέα μιας προκείμενης αποτυχίας σε κάθε είδους εξετάσεις, πόσο μάλλον στις εισαγωγικές τους σε κάποιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, η πίεση που αισθάνεται ο έφηβος σε συνδυασμό με άλλες δυσκολίες, όπως μαθησιακές, κοινωνικής προσαρμογής, έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του σχολείου.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τείνει να είναι ιδιαίτερα πιεστικό, ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που εντείνει το άγχος. Επιπρόσθετα, ευθύνη για το άγχος, φέρουν οι γονείς και οι καθηγητές, καθώς οι μεν ζητούν από τα παιδιά να ανταποκριθούν στα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, αναγκάζοντάς τα να αφήσουν τα δικά τους ‘’θέλω’’ και οι δε νοιάζονται μόνο να ολοκληρώσουν την ύλη χωρίς να τους απασχολεί, αν έχουν γίνει κατανοητοί από τους μαθητές. Οι καθηγητές προωθούν συχνά τους αριστούχους μαθητές και παραμελούν όσους πραγματικά τους χρειάζονται με αποτέλεσμα η προσπάθεια των μαθητών για επιτυχία γίνεται δυσκολότερη και όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα αποθαρρύνονται εντελώς.

Μέσα σε όλα αυτά η πανδημία έρχεται να χειροτερεύσει κι άλλο την κατάσταση, αφού μαθητές όλων των βαθμίδων καλούνται να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα, των οποίων η διεξαγωγή είναι πραγματικά ανυπόφορη και μη πρακτική. Ακόμα, το σύστημα είναι πολλές φορές ανίκανο να ‘αντέξει’ τις χιλιάδες των μαθητών που μετά βίας παρακολουθούν, έτσι καταρρέει και χάνονται πολύτιμες ώρες μαθήματος.

Οι δε μαθητές του λυκείου προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό σύστημα. Οι μαθητές της πρώτης προσπαθούν να βγάλουν την αυξημένη ύλη με σκοπό να δώσουν με τράπεζα θεμάτων, έχοντας ήδη τα κενά της τρίτης γυμνασίου λόγω προηγούμενης καραντίνας. Απ' την άλλη, οι μαθητές της δευτέρας προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις που έρχονται, με όσο το δυνατό λιγότερα κενά και η τρίτη λυκείου έρχεται αντιμέτωπη με τις τόσο θεοποιημένες πανελλήνιες με ελάχιστα εφόδια.  

Με άλλα λόγια, το άγχος που δημιουργεί το σχολείο και πόσο μάλλον το κλειστό σχολείο έχει ιδιαίτερες επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του εφήβου επηρεάζοντας τη συμπεριφορά του και εξαντλώντας τις αντοχές τους και δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Επομένως, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και η κυβέρνηση αντί να φορτώνουν τους νέους με υποχρεώσεις, ευθύνες και περιττό βάρος, ίσως να έπρεπε να σταθούν πραγματικά δίπλα τους, με πράξεις που θα είναι προς δικό τους όφελος και μόνο και να γίνουν το στήριγμα τους  ώστε να πετύχουν στη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένοι μ' αυτό που είναι.

Ναταλία Σολτάτου
Η Ναταλία Σολτάτου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και μαθήτρια της Α' Λυκείου στο Γενικό Λύκειο Άμφισσας.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ