Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Στο στόχαστρο οι νέοι, η παιδεία και το μέλλον.

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με την παιδεία και ενθάρρυνση του νεανικού κινήματος για την ενδυνάμωση της αντίστασης απέναντι στην σκοταδιστική προσέγγισή της.

Η πολιτική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος σε περίοδο πανδημίας- και δη σε περίοδο καραντίνας-, η οποία συνοδεύεται από επαίσχυντες νομοθετικές προτάσεις, καθώς και πράξεις χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, προκλητική. Δεν είναι πλέον κρυφή η πρόθεση της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενη τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες, να κάνει πράξη τις σκοταδιστικές διαθέσεις της εις βάρος της ουσιώδους κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής προόδου.  

Μπορεί όσα προαναφέρθηκαν να μοιάζουν υπερβολικά , όμως ,κατά την γνώμη μου, αντικατοπτρίζουν πλήρως το σημερινό πολιτικό και, συνεπώς, κοινωνικό γίγνεσθαι. Αρκεί να συμφωνήσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι συνυφασμένοι με την ελπίδα για την εξέλιξη του κοινωνικού σκηνικού, με την ελπίδα για μια πιο βιώσιμη ζωή. Όποιος συμφωνεί με την παραπάνω θέση καταλήγει άμεσα στο συμπέρασμα ότι οι νέοι πρέπει να οπλιστούν καταλλήλως για την επίτευξη τούτων των βαρυσήμαντων σκοπών. Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσω της παιδείας. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν όλα. Αν και, θέλω να πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πολιτική σκέψη της σημερινής υπουργού Παιδείας.  

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του εκάστοτε υπουργού οφείλει να είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και ιδιαιτέρως στους ανθρώπους, τους οποίους εκπροσωπεί μέσω του υπουργείου του. Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως την κα. Κεραμέως: Η πρόταση για μόνιμη φύλαξη των πανεπιστημίων από αξιωματικούς της ελληνικής αστυνομίας είναι δείγμα της εμπιστοσύνης σας απέναντι στους φοιτητές; Όταν επαναφέρετε την διαγωγή ως σημαντικό παράγοντα για την αποφοίτηση των μαθητών από τα σχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα φανερώνετε την πίστη σας στους μαθητές ή, μήπως, τον φόβο για την αντίδρασή τους; Όλα αυτά τα μέτρα και πολλά άλλα που έχετε προτείνει εξυπηρετούν, αλήθεια, τον εκσυγχρονισμό που «παθιασμένα» ευαγγελίζεστε;  

Αντί να επικεντρώνεστε στην άνοδο των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων – μέτρο λανθασμένο, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι πανελλαδικές είναι διαγωνιστικές και όχι αξιολογικές εξετάσεις- επικεντρωθείτε καλύτερα στα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής παιδείας. Η παραπαιδεία ζει και βασιλεύει με αποτέλεσμα η εκπαίδευση να μην αποτελεί δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο για όλους. Μήπως για αυτό ευθύνεται το σκουριασμένο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι ανίκανο να παρέχει επαρκή μόρφωση στους μαθητές; Κι εσείς αντί να το εξελίξετε, το εμπλουτίζετε με ακόμη περισσότερα σκοταδιστικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από παλαιότερες, ακόμη πιο αποκρουστικές μορφές του.

Σαφώς, δεν περιμένουμε ανταπόκριση από την κα. Κεραμέως, καθώς επιδεικνύει και πρωτοφανή αδιαφορία για την νεανική αντίδραση, για την φωνή όλων μας. Ως εδώ λοιπόν! Η κα. Κεραμέως  θα αναγκαστεί να μας ακούσει. Δεν ανεχόμαστε πλέον να μας αντιμετωπίζουν ως «ιδεώδεις υποτακτικούς» και να εκμεταλλεύονται την ύπαρξη μας για την εκπλήρωση των σκοτεινών τους σκοπών. Δεν γνωρίζω ποια μορφή θα έχει ο αγώνας των νέων. Ένα μόνο ξέρω: δεν πρόκειται να λυγίσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα βασικά και αυτονόητα αιτήματα του. Σε καραντίνα βρισκόμαστε μόνο σωματικά. Η σκέψη μας ρεμβάζει ελεύθερη και είναι ρυθμισμένη να αντιδρά απέναντι σε όποιον επιχειρεί να την φυλακίσει. Κι αν μας αποκαλέσετε ονειροπόλους και ιδεαλιστές, «Ναι, είμαστε!» θα σας απαντήσουμε.

Πάνος Μήλιος
Πάνος Μήλιος, μαθητής γ' λυκείου, μέλος της πρωτοβουλίας νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ