Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Συγκρίνοντας οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες ευημερίας Ελλάδας – Ευρώπης - Κόσμου

Σε αυτό εδώ το άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε έως έναν βαθμό σημαντικούς δείκτες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη τόσο σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο διαβίωσης-κοινωνικής ευημερίας μιας χώρας. Στην χώρα μας, όπως είναι εξάλλου γνωστό δεν αποτελεί μυστικό ότι πρωταγωνιστεί σε αρνητικό ρόλο καθώς φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αρκετών αρνητικών δεικτών και θέσεων.

Σε αυτό εδώ το άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε έως έναν βαθμό σημαντικούς δείκτες που καθορίζουν την ανάπτυξη τόσο σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο διαβίωσης-κοινωνικής ευημερίας μιας χώρας. Στην χώρα μας, όπως είναι εξάλλου γνωστό δεν αποτελεί μυστικό ότι πρωταγωνιστεί σε αρνητικό ρόλο καθώς φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αρκετών αρνητικών δεικτών και θέσεων.

1)Ποσοστό ανεργίας

Το γράφημα πιστεύω μιλάει από μόνο του για το ποσοστό ανεργίας Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μικρότερο ποσοστό η Ελλάδα είχε το 2008 με 7.8% τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε 7.2%. Ενώ την χαοτική διαφορά που βλέπουμε η Ελλάδα την απέκτησε στα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων οπού το 2013 εκτοξεύτηκε στο 27.5% την ώρα που οι υπόλοιπες 27 χώρες είχαν έναν μέσο όρο στο 11.4%.

Το 2019 η Ελλάδα είχε ένα ποσοστό ανεργίας της τάξεις του 17.3% και η Ευρωπαϊκή Ένωση 6.7%

 

2)Ποσοστό ανεργίας των νέων

Στο ποσοστό ανεργίας των νέων, βλέπουμε ξανά το ίδιο σκηνικό δηλαδή η ψαλίδα της διαφοράς, να είναι σχετικά κοντά έως και το 2007 με 2008 αλλά από εκεί και ύστερα η ψαλίδα εκτοξεύεται όπως και στην γενική ανεργία με την διαφορά πως στους νέους η διαφορά είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερη περίπου τριπλάσια για την Ελλάδα το 2013 η ανεργία των νέων με αυτή του γενικού ποσοστού ανεργίας της χώρα. Φτάνοντας το εξωπραγματικό θα έλεγε κανείς 58.3 % την στιγμή που η Ε.Ε είχε όλο και όλο ένα ποσοστό της τάξεις του 24.4%.

Το 2019 για την Ελλάδα και την η Ε.Ε τα ποσοστά, τους κυμαίνονταν λίγο πάνω από την διπλάσια διαφορά με ποσοστό 35.5 % και 15.0 αντίστοιχα.Ο κοινός παρονομαστής των δυο πρώτων δεικτών που είδαμε είναι ότι η χώρας μας δυστυχώς φιγουράρει στην 1η θέση και στους δυο δείκτες στην Ε.Ε. Ακολουθούν και άλλες μεσογειακές κοντά με την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Γαλλία.

3)Δείκτης διαφθοράς

Όσο αναφορά τον δείκτη διαφοράς η Ελλάδα, έχει κάνει μια αξιόλογη ανάκαμψή (καθώς το 2019 ήταν η 2η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση)  αλλά ακόμη είναι σε  κακό επίπεδο διότι μπορεί να έχει ναι μεν μια σημαντική μείωση ( όσο πιο κοντά στο 100 τόσο πιο μεγάλη η διαφθορά) αλλά αυτό γίνεται επειδή το 2012 η διαφθορά στην χώρα μας είχε χτυπήσει κόκκινο με ένα σκορ της τάξεις του 94/100 (!). Το 2020 ο δείκτης αυτός έπεσε στο 59/100 αλλά αυτό το σκορ. εξακολουθεί να είναι αρνητικό.

Όσο πιο κόκκινο τόσο περισσότερη η διαφθορά.

4) Δείκτης κοινωνικής ευημερίας (δεδομένα 2015)

Ο Δείκτης Κοινωνικής Ευημερίας, περιλαμβάνει στοιχεία όπως η πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό, στέγη, ασφάλεια, η βασική εκπαίδευση, δομές υγείας, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία επιλογών, διακρίσεις, πρόσβαση σε ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση διάφορα τέτοια πράγματα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση σε παγκόσμια κλίμακα. (δεδομένα 2015).


Αν και με μόνο 4 δείκτες δεν μπορείς να βγάλεις και τα πιο ακριβή συμπεράσματα, κάποιος αν δει αυτούς τους 4 δείκτες μπορεί να πει πως η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χωρά καθώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες εκτός Ευρώπης και Ε.Ε αλλά για τα δεδομένα των 27 μελών κρατών της Ε.Ε είναι στις πιο δυσχερείς θέσεις ίδιος και μετά το 2008 οπού η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χωρά της Ε.Ε. Το παρήγορο είναι ότι ανήκει στην Ευρώπη οπού είναι από τις πιο ανεπτυγμένες ηπείρους και ότι η Ε.Ε έχει στις τάξεις της οικονομίες πχ όπως η Γερμανία που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις παγκόσμιος οπότε ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ώστε να έχει κυρίαρχή θέση στην Ε.Ε.

Ιωάννης Πανανός
@IoannisPananos
O Ιωάννης Πανανός είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης μέλος και τακτικός αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ