Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Τέχνη· το «αντίδοτο» στην πανδημία…

Στη δίνη της πρωτόγνωρης πανδημίας που μαστίζει ολόκληρη την υφήλιο, ο πολιτισμός, σφυγμομετρώντας τον παλμό της επικαιρότητας, δρα ως κοινωνός της ενότητας και της ελπίδας.

Στη δίνη της πρωτόγνωρης πανδημίας που μαστίζει ολόκληρη την υφήλιο, ο πολιτισμός, σφυγμομετρώντας τον παλμό της επικαιρότητας, δρα ως κοινωνός της ενότητας και της ελπίδας. Η τέχνη συγκεκριμένα, διαθέτει άκρως καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του προβλήματος και ακροβατώντας μεταξύ ιδεατού και πραγματικού κόσμου, αποτελεί «φάρμακο» για τους πολίτες και κατ΄επέκταση για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Η προσφορά της αναμφίβολη· μα ιδίως σε περιόδους κρίσης, η τέχνη φαίνεται πως κατορθώνει να απαντά στις ψυχές όλων, αναδεικνύοντας έτσι, τη σπουδαιότητά της. Η λύτρωση και η ψυχική ηρεμία που επιφέρει η επαφή με κάθε είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας, πέραν της αισθητικής καλλιέργειας, ολοκληρώνει και εξευγενίζει τον άνθρωπο που έχει φθαρεί πνευματικά από την καθημερινή τριβή με τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Είτε στόχος είναι ο προβληματισμός, είτε απλώς η ψυχαγωγία,         καθένας-που πιθανόν στερείται τη δυνατότητα εξωτερίκευσης των φόβων και των ανησυχιών του- βρίσκει διέξοδο μέσω της δημιουργίας, «αναστατώνεται» πνευματικά και τελικά «δραπετεύει» από τις προβληματικές καταστάσεις που τον απασχολούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως καλλιτέχνες και πολιτιστικά ιδρύματα από κάθε χώρα, έσπευσαν να προσφέρουν και να διαθέσουν τα έργα τους                                -έστω διαδικτυακά- προκειμένου να είναι ευρέως προσιτά. Η τέχνη, μέσα από την υποκειμενικότητα που τη διακρίνει, γεννά αμέτρητα συναισθήματα. Παύει την αδράνεια του νου και εξασφαλίζει στο άτομο βαθύτερο παιδευτικό υπόβαθρο.


Ωστόσο, ακόμα και σε ένα πιο γενικευμένο πλαίσιο, αυτό της κοινωνίας, ή ορθότερα, της παγκόσμιας κοινότητας, πολύτιμη είναι η συμβολή του καλλιτεχνικού κόσμου. Μουσικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι· όλοι όσοι υπηρετούν με κάθε τρόπο την τέχνη, ως μονάδες ή ως μέλη σε ομάδες και σωματεία, προτάσσουν το φιλανθρωπικό ιδεώδες, προσφέροντας σαφώς ψυχική, μα και υλική στήριξη, όπου χρειάζεται. Πρωτίστως στα όρια του έθνους, αλλά ταυτόχρονα και σε διεθνές επίπεδο, η πολιτισμική παρακαταθήκη κάθε κράτους, είναι το εφαλτήριο για την αρτιότερη αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού ενισχύεται μέσω αυτής, η έννοια της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης. Η «γέφυρα» πολιτισμού που δημιουργείται άρει κάθε καχυποψία και προκατάληψη, συσπειρώνει τους πολίτες και επιδεικνύει την εσωτερική ανάγκη για επικοινωνία και οικουμενικότητα. Την ισότητα όλων απέναντι στο κοινό πρόβλημα.


Επιλογικά, παρ΄όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουμε και ανεξάρτητα της αβεβαιότητας που κρύβει κάθε αύριο, η διαχρονική και πανανθρώπινη δύναμη της τέχνης, δεν είναι αμελητέα. Τι πιο όμορφο εξάλλου; Η τέχνη υπάρχει παντού και πια είναι για όλους. Η τέχνη για ακόμα μια φορά, γίνεται η ελπίδα απέναντι στο πρόβλημα…!

Ειρήνη Χόνδρου μαθήτρια της τρίτης Λυκείου

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ