Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Τι έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση;

Ένα εύλογο ερώτημα θα μπορούσε να είναι πότε επιτέλους θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, ένα ίσως ακόμη πιο εύλογο ερώτημα θα πρόσθετε κανείς είναι τι έχει καταφέρει έως τώρα κυβέρνηση όσο αναφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτό εδώ το πρώτο μου άρθρο για την πρωτοβουλία νέων θα αναλύσουμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως τώρα όσο αναφορά την παιδεία.

Ένα εύλογο ερώτημα θα μπορούσε να είναι πότε επιτέλους θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, ένα ίσως ακόμη πιο εύλογο ερώτημα θα πρόσθετε κανείς είναι τι έχει καταφέρει έως τώρα κυβέρνηση όσο αναφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτό εδώ το πρώτο μου άρθρο για την πρωτοβουλία νέων θα αναλύσουμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως τώρα όσο αναφορά την παιδεία.

Με πρόσχημα την εξάλειψη παραβατικών συμβάντων καταργείται με νόμο από την βουλή το άσυλο των πανεπιστήμιων. Όπως αποδείχτηκε τελικά, λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε διότι φτάσαμε ενάμιση χρόνο περίπου μετά, η κυβέρνηση να φέρνει εκ νέου με νόμο στην βουλή την πανεπιστημιακή αστυνομία πράγμα που δείχνει ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν απέδωσε καρπούς. Όμως η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα αφού μαζί με αυτήν, προ λίγων ημέρων ψηφίστηκε με νομό από την βουλή και μια σωρεία από σαρωτικές αλλαγές στα ΑΕΙ την ώρα που αυτά είναι ερμητικά κλειστά σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και που δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ούτε στο αέρινό εξάμηνο και ποιος ξέρει, ίσως ούτε και στο επόμενο χειμερινό.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, η οποία αποτελεί και αυτή παράβαση του συντάγματος, είναι η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο την προώθηση των ιδιωτικών και το συμφέρον των κολλεγιαρχών και όχι την αναβάθμιση της παιδείας στην χωρά μας όπως τόσες και τόσες φορές έχουμε ακούσει από το στόμα της κ. Κεραμέως. Έρχεται τελικά και η ελαχίστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ οπού σύμφωνα με έρευνες το 50% των εξεταζόμενων θα μένουν έκτος πανεπιστημίου πράγμα που δεν υφίσταται καν φυσικά για την εισαγωγή κάποιου σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο. Δηλαδή μπορείς πολύ ωραία να πας να γράψει στις πανελλήνιες 500 μόρια ή 1000 μόρια ή όσα τέλος πάντων θες και να περάσεις σε κάποιό ιδιωτικό κολλέγιο αρκεί φυσικά να διαθέτεις και του ανάλογους πόρους.

Νομίζατε ότι όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής ήταν αρκετά; Όχι βεβαία, δεν τελειώσαμε ακόμη! Υπάρχει και το περίφημο σε όλους μας n +2 και όπως είναι προφανές έγινε μεγάλος ντόρος και για αυτό. Υποτιθέμενο στόχο έχει την εξάλειψη των «αιώνιων φοιτητών» σύμφωνα με την κ. Κεραμέως. Μία μεγάλη μερίδα μαθητών-φοιτητών θα συμφωνούσε σε αυτό αν υπήρχε η στήριξή που έχουν οι φοιτητές του εξωτερικού όπου η πολιτεία, το κράτος επί το πλείστων στηρίζει τους φοιτητές ώστε να τελειώνουν τις σπουδές τους στη ώρα τους. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης το να βάζεις κοφτή χωρίς σχεδόν την παραμικρή υποστήριξη είναι το λιγότερο εγκληματικό για την δημοσιά παιδεία, το κράτος πρόνοιας και το κράτος δίκαιού όπου πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Δεν γίνεται ένα παιδί που δουλεύει από το πρωί έως το βραδύ και αντί για 6 με 7 μαθήματα το χρόνο να περνάει 2 ή 3 να του λέτε εσείς κ. Κεραμέως n+2 αλλιώς θα διαγραφείς και στα ιδιωτικά κολλέγια να τελειώνει κανονικά τις σπουδές του ή και να παίρνει ένα πληρωμένο πτυχίο.

Όλες αυτές οι αλλαγές που φέρατε έχουν κάνει ακόμη και τον πιο δύσπιστο άνθρωπο να καταλάβει ότι προορίζεται την παιδεία μόνο για τους «λίγους εκλεκτούς» απαξιώνοντας στον μέγιστο βαθμό τα δημοσία ΑΕΙ την δημόσια εκπαίδευση αλλά και την δική μας νοημοσύνη που προσπαθείτε με νυχιά και με δόντια να μας πείσετε ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της «αναβάθμισης» της παιδείας.

Ιωάννης Πανανός
@IoannisPananos
O Ιωάννης Πανανός είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης μέλος και τακτικός αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ