Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Το #metoo (θα) βρίσκεται στην τοποθεσία Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το αίτημα, πολλών νέων θυμάτων παρενόχλησης και μη, της ένταξης του κινήματος του Me Too στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

- ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ
- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ / ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ
- ΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ
- ΩΣ ΕΔΩ
( https://metoogreece.gr/ )

Το Κίνημα Me Too, ή αλλιώς #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και την κακοποίηση - βία και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λ.χ. λεκτική, ψυχολογική-ψυχική, σωματική, εκφοβισμός εργασιακός ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες, που δρα κυρίως μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα.
Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006.
( ορισμός metoo ) 

Έχοντας κάνει μία αναφορά στο κίνημα me too μπορούμε να συνεχίσουμε παρακάτω με το φλέγον ζήτημα που απασχολεί σε έντονο βαθμό την κοινωνία μας, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, τον φόβο καταγγελιών περιστατικών σεξουαλικής  παρενόχλησης και στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Όλοι θυμόμαστε το περιστατικό με τον φοιτητή στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, όπου εκσπερμάτωσε πάνω στην πλάτη μίας φοιτήτριας. Αντί να γίνει κριτική για τη συμπεριφορά του, σερβιρίστηκε ένα χυδαίο μίνι θεατρικό show στην ελληνική τηλεόραση υποτιμώντας το άτομο αυτής της γυναίκας !

Αλήθεια, είναι τόσο φυσιολογικό και αστείο, μία καθημερινή κάνοντας δουλειά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου σου να έχεις κάποιον να αυτοϊκανοποιείται ΔΗΜΟΣΙΑ και ταυτοχρόνως να παραβιάζει τον προσωπικό σου χώρο  ; 

Ως μέλη μιας κοινωνίας, η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η χιουμοριστική αντιμετώπιση μιας κατάστασης δεν είναι πάντα η λύση και δεν πρέπει να είναι η λύση για να επικαλύπτονται τέτοια περιστατικά και να λέμε, okay πάμε παρακάτω.

Θα μιλήσω με “τη γλώσσα των νέων”, όταν σνομπάρουμε τέτοιου είδους περιστατικά και τα καμουφλάρουμε με όμορφες λεξούλες για να μην ταράξουμε την συντηρητική ελληνική κοινωνία που βρισκόμαστε ,τότε δίνουμε τη δυνατότητα σε ήδη υπάρχοντες θύτες να συνεχίσουν να έχουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, επιτρέποντας ταυτόχρονα την διατήρηση και συνεχή αναπαραγωγή ανάλογων νοοτροπιών. Συνεχίζεται ένας, το λιγότερο, προσβλητικός, ως προς τον άνθρωπο, τρόπος σκέψης .

Και εντάξει, η κοπέλα είχε το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλει το περιστατικό και να μη μείνει σιωπηλή. Τι γίνεται όμως με τις κοπέλες και τα αγόρια που δεν μιλάνε ;
Πόσα τέτοια παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε χώρους του Πανεπιστημίου και δεν έχουν αναφερθεί πουθενά, γιατί είναι φίλος, είναι γείτονάς μου, είναι γνωστός των γονιών μου, έχει δύναμη - οικονομική, πολιτική- έχει γνωστούς, γιατί έχει “ένα όνομα” ;

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, ελεύθερης σκέψης.
Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος της δημοκρατίας.
Παρενοχλώντας και παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα ενός ανθρώπου είτε πρόκειται για γυναίκα είτε για άντρα στον χώρο της δημοκρατίας, καταλήγουμε δυστυχώς για άλλη μια φορά στο εξής, το σύστημα έχει βλάβη .

Έχει αναλογιστεί κανένας πόσο επικίνδυνο είναι για την εξέλιξη μας, ατομικά και κοινωνικά, να φοβόμαστε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο, ότι δεν αισθανόμαστε ασφαλής ;
Σε μία πιο ανθρωπιστική προσέγγιση, το Πανεπιστήμιο είναι οικογένεια για τους φοιτητές. Είναι λοιπόν απαράδεκτο να μην προσφέρεται η ανάλογη προστασία, η ανάλογη θαλπωρή. 
Γιατί ενώ είμαστε όλοι μέλη μιας κοινότητας, υπάρχει ο φόβος της καταγγελίας των περιστατικών ; Βασικά γιατί υπάρχουν αυτά τα περιστατικά ;

Κοπελιά  / φίλε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ ;
Ναι ξέρω, είσαι ένας κακοποιός και ΔΕΝ φοβάμαι να σε καταγγείλω !

Το Me Too στα Πανεπιστήμια, χθες...."

Κατερίνα Τσομπανίδη
T_Katerina_S
Η Κατερίνα Τσομπανίδη είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ