Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Το πεντακοσάρικο του φόβου

Η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει την τιμή του προστίμου και να φτάσει τα 500 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι ανούσια γιατί δεν θα ωφελήσει κάπου, αλλά αντίθετα θα επιφέρει περισσότερη πίεση στους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι με την νέα τάξη πραγμάτων.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές λόγω του κορονοϊού, οι πολίτες είναι εξαντλημένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και οι περισσότεροι αδημονούν να τελειώσει. Κι όμως, τα μέτρα, παρόλο που είναι σκληρά, τηρούνται τουλάχιστον από τους περισσότερους.

Το πρόστιμο είναι και αυτό ένας από τους λόγους που τηρούνται τα μέτρα, καθώς οι πολίτες φοβούνται να πληρώσουν το μεγάλο ποσό των 300 ευρώ. Η κυβέρνηση παρόλα αυτά σκέφτεται να αυξήσει το ποσό στα 500 ευρώ, σε μια περίοδο που ο κατώτατος μισθός είναι περίπου 650 ευρώ.

Στην διάρκεια της καραντίνας είδαμε να κόβονται πρόστιμα σε πολίτες χωρίς να έχουν διαπράξει κάποια σοβαρή παράβαση. Ένας παππούς που κατέβασε την μάσκα του, απομακρυσμένος από την συνάθροιση, για να φάει ένα μανταρίνι ή μια κυρία που πήγε να αφήσει ένα τριαντάφυλλο στο Πολυτεχνείο. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Οι χρηματικές ποινές, ωστόσο, δεν είναι από μόνες τους λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνεται με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου η χαμηλότερη αμοιβή ξεπερνά τη τιμή του προστίμου σχεδόν έξι φορές. Στην Ελλάδα η κύρωση αποτελεί σχεδόν το 50% του κατώτατου μισθού. Οι άνθρωποι αυτοί θα αναγκαστούν να δώσουν ένα μηνιάτικο για να ξεπλύνουν το χρέος.

Τα χρέη ενός νοικοκυριού είναι πολλά και οι άνθρωποι με το ζόρι βγάζουν τα προς το ζην. Στην εποχή που βρισκόμαστε, η επιβολή ενός υπέρογκου ποσού ως τιμωρία, περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει παρά θετικές. Καλό είναι να σκεφτόμαστε και τους συνανθρώπους μας, που δυσκολεύονται οικονομικά σε αυτές τις νέες συνθήκες και να μην τους φορτώνουμε με περισσότερες οφειλές.

Κατερίνα Μπέγια
Η Κατερίνα Μπέγια γεννήθηκε στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων και σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ