Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Τρομονόμος στο χώρο της μουσικής, 5 βήματα πίσω για την ελληνική κοινωνία

ΟΧΙ στη λογοκρισία και στον περιορισμό της έκφρασης στο πλαίσιο του χώρου της τέχνης

Στις 11 Φεβρουαρίου, αναμένεται να περάσει από διαβούλευση ένα νομοσχέδιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο το περιεχόμενο των προς κυκλοφορία τραγουδιών θα ελέγχεται προτού αυτά κυκλοφορήσουν. Πόσο λογικό είναι να επαναφέρεται λογοκρισία εν έτει 2021;

         Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, τα τραγούδια θα ελέγχονται και θα υπάρχει απαγόρευση δημοσιοποίησης υλικού που εμπεριέχει 'υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα'. Με λίγα λόγια, όποιο τραγούδι θεωρείται ως ανατρεπτικό, δεν θα δημοσιοποιείται και θα υπάρχει κατοχυρωμένο καθεστώς λογοκρισίας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχε ήδη εφαρμοστεί στην Ισπανία, όπου καλλιτέχνες συνελήφθησαν μέχρι και για στίχους του τύπου "δε λύγισα".

       Το μέτρο αυτό μας μεταφέρει αυτόματα στην Ελλάδα του 1967, όπου δέσποζε καθεστώς ολοκληρωτισμού. Τον καιρό εκείνο, μέχρι και τραγούδια που περιείχαν συγκεκριμένες λέξεις αποκλείονταν, ενώ οι δημιουργοί τους εκτελούνταν. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η Ευρωπαική Ένωση προσπαθεί να επαναφέρει τέτοιες πρακτικές, οι οποίες καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Πρακτικές που περιορίζουν το εύρος παρέμβασης του χώρου της τέχνης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η τέχνη είναι γενικά υποβαθμισμένη στη σημερινή κοινωνία, ιδίως στην εποχή της πανδημίας, όπου πλήττεται η δουλειά των καλλιτεχνών λόγω των συνθηκών εγκλεισμού. Αν περιοριστεί περισσότερο, θα εκλείψει και αυτό θα έχει συνέπειες στον ψυχισμό, αλλά και στη σκέψη των ανθρώπων γενικότερα, αφού όπως γνωρίζουμε, η τέχνη συνιστά μέσο κάθαρσης τη ψυχής.

          Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και πολλά άλλα, θα ψηφιστεί σε καιρό καραντίνας, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξεγερθούν και να αντιδράσουν. Τυχαίο; Δεν θα το έλεγα....

       

Ελένη Κερασαρίδου
Η Ελένη Κερασαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων από το 2020 και πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ