Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Βόρεια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Βόρεια Κορέα.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το τι παρουσιάζουν ως αλήθεια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορούμε όμως να αλλάξουμε την εξάρτησή μας από αυτά. Αφού η αλήθεια υπάρχει, τότε μπορεί και να βρεθεί από όποιον την αναζητήσει αρκετά.

Σε μια ιδανική κοινωνία, όλα τα μέσα ενημέρωσης θα είχαν ως κύριο στόχο, την αντικειμενική μετάδοση πραγματικών ειδήσεων στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνία που ζούμε, απέχει αρκετά από μια ιδανική κοινωνία, και τα μέσα ενημέρωσης έχουν κύριο στόχο το κέρδος. Αυτό το κέρδος προέρχεται από το πλήθος των ακροατών που προσελκύει ο κάθε τίτλος. Σαφώς, αυτό επηρεάζει την αντικειμενικότητα, την εγκυρότητα, μέχρι και το ποια θέματα κρίνονται ως αρκετά σημαντικά για να γίνουν είδηση. Όσο μεγαλύτερο είναι το ακροατήριο κάποιου σταθμού, καναλιού, εφημερίδας ή ιστοσελίδας, τόσο περισσότερο τα θέματα είναι φτιαγμένα για να ελκύουν κόσμο, και τόσο λιγότερο για να μεταδίδουν ένα πραγματικό και σημαντικό συμβάν.


Οι άνθρωποι πάσχουμε από την συνειδητή ή ασυνείδητη επιθυμία της επιβεβαίωσης, δηλαδή την τάση να  ψάχνουμε στο περιβάλλον μας πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις μας, αγνοώντας οτιδήποτε διαφέρει από αυτές, ή παρερμηνεύοντας αντιθέσεις για να χωρέσουν στο καλούπι των απόψεών μας. Επομένως, άρθρα, εκπομπές και τίτλοι που περιλαμβάνουν νέα που ικανοποιούν τις προσδοκίες της μάζας, τραβάνε περισσότερη προσοχή, από κάτι για το οποίο ο μέσος αναγνώστης δεν έχει διαμορφώσει άποψη.


Ταυτόχρονα όμως, έχουμε χωρίς αμφιβολία, φτάσει σε ένα σημείο, όπου τα ΜΜΕ, μπορούν να διαμορφώνουν την άποψη (και σε σημαντικό βαθμό, να επεμβαίνουν στη συνείδηση) μεγάλου μέρους του πληθυσμού για σχεδόν το οτιδήποτε. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν πλέον απόψεις ριζωμένες στην συνείδηση του κόσμου, οι οποίες δεν βασίζονται σε δεδομένα ή είναι ψευδής φήμες, βασισμένες σε κάποια παραποιημένη αλήθεια.


Το αποτέλεσμα, είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν εξουσία, αφού μπορούν να ελέγχουν ή και να δημιουργούν, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κάθε κοινωνίας. Έτσι, διαμορφώνοντας απόψεις για πρόσωπα, περιοχές και ιδεολογίες, εκμεταλλεύονται την επιθυμία της επιβεβαίωσης, με σκοπούς που περιλαμβάνουν πρωτίστως το οικονομικό όφελος και την ικανοποίηση πολιτικών συμφερόντων.


Ένα παράδειγμα είναι η Βόρεια Κορέα. Κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, όποιο άρθρο η δελτίο αναφέρεται στην Βόρεια Κορέα έχει σχεδόν σίγουρα εξασφαλίσει μεγάλο ακροατήριο. Πράγματι, πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που διαθέτει πυρηνικά όπλα, κάτι που όντως είναι ανησυχητικό. Όμως εξαιτίας των καταστάσεων που επικρατούν στην χώρα, οι επίσημες πληροφορίες είναι ελάχιστες και αναξιόπιστες. Επίσης, κανείς δικαιούται να αναρωτηθεί για την αξιοπιστία των συνεντεύξεων από ανθρώπους που διέφυγαν από τη χώρα, καθώς συχνά πληρώνονται από τα κανάλια για να τις δώσουν. Όμως, παρά την αναξιοπιστία των πηγών, τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν ουκ ολίγους τίτλους με θέμα την Βόρεια Κορέα. Συνεπώς ο υπόλοιπος κόσμος, γνωρίζει για το ολοκληρωτικό καθεστώς της χώρας, αλλά μέσω αυτού, περνάνε στην συνείδηση της πλειοψηφίας, προϊόντα παραπληροφόρησης.


Δυστυχώς, η Βόρεια Κορέα δεν είναι το μόνο παράδειγμα σε τέτοια κλίμακα. Άλλες ιδέες που έχουν εξαπλωθεί ευρέως στον δυτικό κόσμο και εξαιτίας των ΜΜΕ ριζώνουν όλο και πιο βαθιά στη συνείδηση της μάζας υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούνται σε όλους τους τομείς. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες, είναι ο ρατσισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, ο αντικομμουνισμός, η ισλαμοφοβία αλλά και εν μέρη η ομοφοβία.


Φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το τι παρουσιάζουν ως αλήθεια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορούμε όμως να αλλάξουμε την εξάρτησή μας από αυτά. Αφού η αλήθεια υπάρχει, τότε μπορεί και να βρεθεί από όποιον την αναζητήσει αρκετά.


Αντί λοιπόν να βυθιζόμαστε, όλο και πιο βαθιά στον καναπέ μας, ακούγοντας τις οθόνες να προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ουρανός είναι κόκκινος, ας ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια μας, για να δούμε τι χρώμα είναι πραγματικά.

Οδυσσέας Λυδάκης
@OdysseasLyd
Ο Οδυσσέας Λυδάκης είναι μαθητής λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων και μέλος της Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ