Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Ξέπλυμα της Ακροδεξιάς

Σύνοψη της σημασίας της ακροδεξίας στην χώρα και το πως τα επεισόδια στην Σταυρούπολη αποτελούν υπενθύμιση σχεδόν ενα χρόνο μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής, και η αμήχανη στάση της κυβερνήσης .

Η ακροδεξιά και ως ιδεολογία αλλά και ως πολιτική παράταξη,είναι βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα .Αυτή την στιγμή που μιλάμε ,τρεις υπουργοί της κυβέρνησης προέρχονται από τον σκληρό ακροδεξιό πυρήνα της χώρας (Βορίδης ,Πλεύρης Γεωργιάδης).Επομένως , τα επεισόδια στην Σταυρούπολη δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο (αν και έπρεπε).Η ακροδεξιά σταδιακά , υποχωρεί αλλά αυτό παίρνει καιρό.

Το πρώτο βήμα έγινε .Η καταδίκη της Χρύσης Αυγής , κυρίου εκπροσώπου του ακροδεξιού ακροατηρίου , ως εγκληματική οργάνωση είναι σημαντικό βήμα,αλλά δεν έβαλε το καρφί στο ‘φέρετρο’ της ακροδεξιάς, και τα περιστατικά στην Σταυρούπολη είναι υπενθύμιση αυτού. Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί μαθητών , τα μαχαίρια που βρεθήκαν στους καταληψίες ,ο ξυλοδαρμός μελών αντιφασιστικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων,φέρνουν εικόνες 2013 , όπου τα τάγματα εφόδου πλάκωναν κυριολεκτικά όποιον ήταν αντίθετος ως προς τις θέσεις και τις απόψεις των Χρυσαυγιτών. Από την άλλη, βλέπουμε την αμήχανη αντίδραση της κυβέρνησης. Πως μπορεί να καταδικάσει φασιστικές επιθέσεις Υπουργός υγείας που στήριζε ότι η φύλαξη των συνόρων προϋποθέτει νεκρούς. Είναι το λιγότερο ειρωνικό να βλέπεις τον Βορίδη,αρχηγό της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου να καταδικάζει την βια που ασκήθηκε στην Σταυρούπολη.


Αλλά το κερασάκι στην Τούρτα είναι η δήλωση του υφυπουργού παιδείας Άγγελο Συρίγο , που συνοψίζει την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την ακροδεξιά. Ο Κ. Συρίγος σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ‘καταδίκασε’ την βια απ’όπου και αν προέρχεται καμιά δεκαριά φορές ,αναφέρθηκε στην θεωρία των δυο άκρων. Η θεωρία των δυο άκρων συνοψίζεται στο εξής :όταν ακροδεξιοί πλακώσουν κάποιο στο ξύλο η καταστρέψουν κάτι , δεν είναι καλύτεροι από την ακροαριστερά , όπου σχεδόν πάντα θα συνοδεύεται από δήθεν τσιτάτα του τύπου η αλήθεια βρίσκεται στην μέση , η βια είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται κτλ.

Η πολιτική θεωρία αυτή όπως φαίνεται υιοθετήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση ,πράγμα που είναι τόσο μα τόσο προφανές. Από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία υπουργοποιήσε το Τρίο της ακροδεξιάς συμφοράς της , ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που στήριξε τα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία, δεν είναι προς όφελος της να χάσει τόσους ψηφοφόρους Πολλά πράγματα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης  έχουν απήχηση στην ακροδεξιά,όπως το δόγμα νόμος και τάξη , η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο και πολλά άλλα. Και για αυτό σου βγάζει η κυβέρνηση μια δήλωση που στάζει θεωρία των δυο άκρων από πάνω μέχρι κάτω, όπου καταδικάζεις την βια απ'όπου και αν προέρχεται, κρατώντας τους ψηφοφόρους από την άκρα δεξιά.

Επομένως , το φαινόμενο της ακροδεξιάς ακόμα δεν έχει ρίξει τίτλους τέλους. Το τι έγινε τις τελευταίες μέρες στην Σταυρούπολη είναι υπενθύμιση του ότι ακόμα ο ναζισμός και ο φασισμός δηλητηριάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Η ακροδεξιά ήταν , είναι και θα είναι μια κακή τραγελαφική ανάμνηση στην πολιτική ζωή της χώρας.
"

Πάρης Γιαννούλης
GiannoulisParis
Μέλος ομάδας τύπου Πρωτοβουλίας Νέων.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ