Αρθρα - γνωμεσ
>
ιστοριεσ

Υπόθεση «Ινδιάνου», αστυνομική πλεκτάνη και τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

Χθες (σ.σ. 1/10) αποφυλακίστηκε ο … διαβόητος « Ινδιάνος» μετά από σχεδόν 7 μήνες παρά κάτι ημέρες, όπου κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων. Είχε συλληφθεί με τις αβάσιμες κατηγορίες περί βίαιης επίθεσης σε βάρος αστυνομικού της νεοσύστατης δίκυκλής αστυνομικής ομάδας «ΔΡΑΣΗ».

Χθες (σ.σ. 1/10) αποφυλακίστηκε ο … διαβόητος « Ινδιάνος» μετά από σχεδόν 7 μήνες παρά κάτι ημέρες, όπου κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων. Είχε συλληφθεί με τις αβάσιμες κατηγορίες περί βίαιης επίθεσης σε βάρος αστυνομικού της νεοσύστατης δίκυκλής αστυνομικής ομάδας «ΔΡΑΣΗ».

Πως όμως και γιατί φτάσαμε στο σημείο να γίνει αυτή η επίθεση;

Σε αυτό το σημείο θα κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και θα γυρίσουμε πίσω περίπου 7 μήνες. Αστυνομικοί της δίκυκλής ομάδας ΔΙ.ΑΣ μεταβαίνουν, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να ελέγξουν και να επιβάλουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Εκεί «γράφουν» πρόστιμα σε μερικά από τα άτομα, πού έπιναν τον καφέ τους, καθόντουσαν στο πάρκο της πλατείας και γενικά άλλαζαν λίγο παραστάσεις από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Την ώρα που «έγραφαν» τα πρόστιμα ένα-δυό άτομα παραπονέθηκαν στους αστυνομικούς με πολύ ήπιο και πολιτισμένο ύφος. Ακολουθεί μια ήρεμη κουβέντα για περίπου μισό λεπτό, όταν ξαφνικά ένας αστυνομικός ως ένας άλλος ταύρος που βλέπει κόκκινο πανί, τρελαίνεται κυριολεκτικά. Αρχίζει μια βίαιη και βάρβαρη άνευ λόγου και ουσίας επίθεση του μαινόμενου αστυνομικού στον πολίτη με την χρήση του πτυσσόμενου γκλοπ (διαφορές πηγές αναφέρουν πως τα πτυσσόμενα γκλόπ δεν ανήκουν καν στον εξοπλισμό της ομάδας και ήταν αυθαίρετος εξοπλισμός). Ο άτυχος πολίτης που τόλμησε να κάνει διάλογο με το όργανο της τάξης κατέληξε στο νοσοκομείο με πολλαπλές κακώσεις και σπασμένα πλευρά.

Ο εν λόγο ξυλοδαρμός «πυροδότησε» θύελλα αντιδράσεων καθώς το ποτήρι είχε ξεχειλίσει από την κατάχρηση εξουσίας των αστυνομικών, την περίοδο των αυστηρών μέτρων κατά του Covid-19 με την ανοχή της κυβέρνησης. Ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση-διαμαρτυρία στην Νέα Σμύρνη για ακριβώς αυτόν τον λόγο, προς το τέλος της, όπως γίνεται συχνά, σταματάει η ειρηνική πορεία και ξεκινάει ένας μικρός πόλεμός μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» παίρνει εντολή ή αποφασίζει να περάσει ανάμεσα από το πλήθος των διαδηλωτών (!). Εκεί ένας από τους διαδηλωτές ξεκινάει να τρέχει «στοχεύοντας» τον τελευταίο αστυνομικό από την παράταξή και τον ρίχνει στο έδαφος όπου μετά τρέχουν δεκάδες ακόμη διαδηλωτές και αρχίζουν να τον χτυπούν με μανία, θα σταματήσουν μόνο όταν θα τον περάσουν για νεκρό. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί της ομάδας έχουν απομακρυνθεί από το σημείο αναμένοντας εντολές για το πως θα σώσουν τον άτυχο συνάδελφό τους.

Στον διαδηλωτή που έριξε στο έδαφος τον αστυνομικό από το μηχανάκι του, η ΕΛ.ΑΣ για πολιτικούς και λοιπούς λόγους, θα του φορτώσει κατηγορίες αδίκως και χωρίς κανένα στοιχείο πάρα μόνο μαρτυρίες του αρρώστου ψυχικά πρώην κουνιάδου του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως «Ινδιάνο» τον βάφτισε η ΕΛ.ΑΣ με σκοπό να τον προβάλλει και να τον μετατρέψει σε hooligan αθλητικού συνδέσμου ώστε να θεωρηθεί σεσημασμένος. Ο άτυχος Αλέξανδρος Μ., ο γνωστός σε όλους μας «Ινδιάνος», είχε αδιάσειστα στοιχεία για την αθωότητα του, καθώς είχε βίντεο από κάμερες της περιοχής ότι την ώρα της επιθέσεις βρίσκονταν σε να γηπεδάκι μπάσκετ.

Ακολουθεί συνέντευξη-απόσπασμα του ίδιου στην εφημερίδα Documento :

«Η σύλληψη έγινε τρεις μέρες μετά τη διαδήλωση στη Ν. Σμύρνη. Η ζωή μου ήταν δουλειά σπίτι και καμία μπάλα, μπάσκετ. Δεν ασχολούμουν ούτε με πορείες, ούτε τίποτα. Γήπεδο μια φορά είχα πάει πριν κάποια χρόνια. Εκείνη τη μέρα είχα πάει στη δουλειά και όταν σχόλασα με περίμεναν αστυνομικοί έξω από το κτίριο. Με είχαν ειδοποιήσει ότι κάποιοι με ζήτησαν αλλά δεν ήξερα ποιοι. Μόλις βγήκα έξω με ρώτησαν πως με λένε, τους είπα το όνομά μου και μου είπαν έλα μέσα. Μου φόρεσαν χειροπέδες χωρίς να μου πουν καν γιατί με συλλαμβάνουν. Τους ρώτησα και δεν μου απαντούσαν. Με πήγαν στη ΓΑΔΑ κι εκεί μου τα είπαν όλα. Ότι ήμουν στη Ν. Σμύρνη. Εγώ στη Ν. Σμύρνη; Τι δουλειά έχω εκεί; Δεν έχω καμία σχέση. Μόλις το άκουσα αυτό τρελάθηκα», λέει σε συνέντευξή του στο Documento ο Αλέξανδρος Μ. εξηγώντας τον παραλογισμό της σύλληψής του.

Ο ίδιος αναφερόμενος στους αστυνομικούς που τον υποδέχτηκαν στη ΓΑΔΑ – εκτός από αυτούς που τον συνέλαβαν και του ανακοίνωσαν για τι κατηγορείται – λέει πως από την πρώτη στιγμή όλοι ήξεραν ότι είναι αθώος. «Μόλις πήγα στη ΓΑΔΑ με είδαν και έβαλαν τα γέλια. Τους ρώτησα γιατί και μου είπαν «Εσύ είσαι ο Ινδιάνος που λένε; Δεν είσαι εσύ, έχουν κάνει λάθος και γι’ αυτό γελάμε’».

Την ίδια αντίδραση είχαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες που βρίσκονταν στο κρατητήριο όταν τους ανακοίνωσε γιατί κατηγορείται.

«Εγώ μέχρι τότε πίστευα ότι θα καταλάβουν το λάθος τους και σε κανένα δίωρο θα φύγω. Τελικά πέρασαν επτά μήνες. Επτά μήνες στη φυλακή άδικα. Δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε και τι μπορεί να σκέφτηκαν αλήθεια. Άκουσαν τον γαμπρό μου; Ήθελαν απλά να βάλουν μέσα κάποιον. Πίστευα ότι θα βγω αλλά πέρασαν τόσοι μήνες. Δεν το πίστευα. Πιάνουν όποιον να ναι, για να πουν απλά ότι έκαναν τη δουλειά τους, και είναι άδικο», συμπληρώνει.

Ο Αλέξανδρος έχασε επτά μήνες από τη ζωή του. Επτά μήνες, αντί να βρίσκεται στο σπίτι του κοντά στην οικογένειά του, κοιμόταν σε ένα κρεβάτι γεμάτο κοριούς στις υπερπληθείς φυλακές Τρικάλων, μόνος ανάμεσα σε αγνώστους.

«Στην αρχή μέσα στη φυλακή ήμουν πολύ χάλια. Η ψυχολογία μου είχε πέσει πάρα πολύ τους πρώτους 3 μήνες δεν έβγαινα καν από το κελί. Μου έλεγαν άλλοι κρατούμενοι να βγω λίγο έξω και δεν έβγαινα. Σκεφτόμουν όλα αυτά και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μου το κάνουν αυτό. Η αδικία είναι τεράστια. Είχα και θυμό, αλλά η στεναχώρια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Μετά σιγά σιγά άρχισα να πατάω στα πόδια μου δεν γινόταν αλλιώς έπρεπε να επιβιώσω. Δεν έχασα την ελπίδα μου, ήξερα ότι είμαι αθώος», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Όταν έφτασα στα Τρίκαλα και με είδαν οι υπάλληλοι και οι κρατούμενοι όλοι έλεγαν ότι είναι μία στημένη υπόθεση. Όλοι έλεγαν ότι ξέρουν ότι δεν είμαι ένοχος. Η αστυνομία έπρεπε να βρει έναν ένοχο και βρήκε εμένα. Εγώ θέλω απλά την ησυχία μου. Είμαι ήρεμος άνθρωπος. Είχα θυμώσει αλλά πιο μεγάλη ήταν η στεναχώρια για την αδικία. Αυτοί οι επτά μήνες μου φάνηκαν σαν δύο χρόνια».

Ο Αλέξανδρος όπως υποστηρίζει δεν έχει απασχολήσει ποτέ ξανά τις αρχές και ένιωσε με τον χειρότερο τρόπο την κρατική εξουσία να αυθαιρετεί εις βάρος του. Εις βάρος ενός νέου ανθρώπου που ακριβώς επειδή είχε πίστη στα όργανα και τις λειτουργίες του κράτους στην αρχή δεν σκέφτηκε ότι θα αδικηθεί.

«Όταν μου ανακοίνωσαν ότι προφυλακίζομαι είπα ότι είναι άδικο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Φυσικά και φοβάμαι πια ότι το δικαστήριο μπορεί και να με καταδικάσει, από τη στιγμή που με έβαλαν μέσα την πρώτη φορά χωρίς στοιχεία, πώς να πιστέψω ότι η αδικία δεν θα συνεχιστεί; Όταν έμαθα ότι αποφυλακίζομαι ένιωσα ανακούφιση. Θέλω να γίνει το δικαστήριο να τελειώνει όλο αυτό. Τα αδέλφια μου έκλαιγαν μόλις με είδαν η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Είμαστε πέντε αδέλφια οι γονείς μας δεν ζουν, ήταν πολύ δύσκολο και για αυτούς».

Όσον αφορά τον γαμπρό του, τον μάρτυρα – φαρσέρ, που οι αστυνομικοί βασίστηκαν στην κατάθεσή του, τον άνθρωπο που σε συνέντευξή του στο Documento τον περασμένο Απρίλιο, είχε παραδεχτεί πως η ΕΛ.ΑΣ. τον ανάγκασε να ενοχοποιήσει τον Αλέξανδρο, ο ίδιος λέει πως όταν χώρισε με την αδερφή του τον είχε απειλήσει.

«Όταν χώρισε η αδελφή μου με τον άνθρωπο που με κατήγγειλε, είχε έρθει από το σπίτι και του είπα ευγενικά να φύγει, τότε αυτός μου είπε ‘εσένα θα σε φτιάξω’».

Ο Αλέξανδρος σήμερα αναπνέει ελεύθερα, θα κοιμηθεί σπίτι του και θα κάνει μπάνιο ό,τι ώρα θέλει χωρίς να φοβάται ότι θα του κόψουν το νερό. Ο Αλέξανδρος από σήμερα μπορεί να ονειρεύεται ξανά. Δεν έχει αθωωθεί ακόμα, αλλά δεν χάνει την ελπίδα του. Σήμερα ο Αλέξανδρος χαμογελάει ξανά.

Ιωάννης Πανανός
@IoannisPananos
O Ιωάννης Πανανός είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης μέλος και τακτικός αρθρογράφος της Πρωτοβουλίας Νέων
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είναι στο χέρι σου!

Είναι στο χέρι σου!
Γινε μελοσ τησ Πρωτοβουλιασ